24sata

Selo puno rupa, a sad nemaju ni pitku vodu VOZE IM U CISTERNAMA

PROBLEMI NE PRESTAJU Stanovnici Mečenčana su ostali bez vode, koja im je prijeko potrebna za stoku, uzgoj voća i povrća, ali i osobnu higijenu. Tlo im se i dalje trese

- Piše: ANDREJA THOMAS

Ne znam točno od kada nema vode, no u subotu su nam je vatrogasci dovezli cisternama. Dobro je, problem je riješen, a nadam se da će uskoro riješiti i kvar koji je nastao.

Kazao nam je mještanin Mečenčana, koji na svome imanju uzgaja ovce i voda mu je prijeko potrebna za napajanje životinja, kao i za osobne potrebe. Nije jedini koji je ostao bez pitke vode i o kojem binu vatrogasci. Osim u Mečenčanim­a, i u Borojevići­ma, Komogovini i okolnim selima Banovine stanovnici se moraju snalaziti. Kako nam kažu mještani, jedan dio njih je bez vode bio jedan dan, a radi se o vodi koju dobivaju direktno s izvora, dok je veći problem nastao u opskrbi vode dijela kućanstva spojena na vodovodnu mrežu.

- Mi vodu dobivamo direktno iz izvora - bazena na koji je spojeno 30-ak kuća. Vode nije bilo jedan dan, do drugog dana je došla. Snašli smo se taj jedan dan - priča nam mještanka Mečenčana.

NESTAŠICA PITKE VODE LJETI

Na svom imanju se bavi uzgojem voće i povrća. Nije ovo prvi put da ostaju bez vode. - Navikli smo da u ljetnim mjesecima nekada dođe do kratkog prekida u opskrbi ili zbog suše ili zbog nekih radova - dodaje.

A kako je to suočavati se s nestašicom vode najbolje znaju na glinskom području, gdje i inače imaju problema s vodoopskrb­om, a pogotovo sada tijekom sušnog razdoblja, ali i nakon razornog potresa. Dogradonač­elnica Gline, Branka Bakšić Mitić, također ističe kako je kod njih to veliki problem bio i prije potresa u ljetnim mjesecima, kada bunari obično presuše. No, nakon potresa bunari su potpuno ostali bez vode, a u naselju Bijele vode je pak napuknuo rezervoar i on je sada skroz prazan. Stoga, kaže nam, svakodnevn­o do mještana s tri cisterne voze pitku vodu. Problem je što to rade vatrogasci, od kojih većina volontira, odnosno svakog dana odlaze na svoj posao pa ne mogu konstantno pomagati mještanima, kojima ne olakšavaju ni toplotni udari.

POTRESI NE PRESTAJU

- Zato smo zaposlili jednog čovjeka da vozi vodu. Znamo kako je samo jedan dan teško biti bez vode za osobne potrebe, a imamo situacije dugotrajne nestašice vode na imanjima gdje se ljudi bave uzgojem stoke - govori nam dogradonač­elnica opisujući razmjere ovog problema na ovom području.

- Jednoj obitelji presušio je bunar, a imaju 40-ak grla stoke. Sušno je razdoblje, ukoliko bude potrebe zaposlit ćemo još jednog čovjeka i vozit ćemo vodu do mještana 24 sata na dan. Bez vode se ne može niti smije biti - kaže. Vode ima, dodaje, i na zalihama u Crvenom križu te se kod njih može preuzeti. Do svih onih koji to ne mogu sami, voda se dostavlja cisternama. A podrhtavan­je tla na Banovini se ne smiruje. Malo - malo stanovnike ‘prodrma’ novi potres. Posljednji koji im je utjerao strah u kosti i vratio ružna sjećanja na prosinac prošle godine bio je prije dva dana magnitude 2,4 po Richteru. A ogromne rupe oko kuća ne prestaju se širiti.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia