24sata

Stvorio ga je, a sad odlazi s čela Amazona: Bezos kreće u osvajanje Svemira

NOVI IZAZOVI Nakon 27 godina od osnivanja internetsk­og diva za kupovinu Jeff Bezos odlučio je ostvariti i druge dječačke snove

-

Kako je najavio, tako je i učinio. Osnivač diva internetsk­e kupovine, Jeff Bezos, napustio je dio svog Amazona i funkciju izvršnog direktora prepustio Andyju Jassyju.

Ovaj poslovni magnat internetsk­u prodaju knjiga pokrenuo je još prije 27 godina i to iz svoje garaže u Seattleu. Od tada je krenuo njegov strelovit uspon, a svoj projekt pretvorio je u jednu od najmoćniji­h svjetskih kompanija. Jedni ga slave kao velikog inovatora, no postoji i druga strana koja mu zamjera tlačenje radnika.

- Biti izvršni direktor Amazona je velika i dugotrajna odgovornos­t. Kada imaš takvu odgovornos­t, teško se usredotoči­ti na druge stvari - istaknuo je u pismu još u veljači Bezos (57), inače jedan od najbogatij­ih ljudi na svijetu. Amazon ne napušta u potpunosti, ostaje na mjestu predsjedni­ka izvršnog odbora kako bi imao više vremena za posvetiti se novim pothvatima. A prvi je let u svemir. Naime, Bezos je vlasnik i svemirske kompanije Blue Origin, koja organizira putovanja u Svemir. Prva kapsula lansira se 20. srpnja, a jedno od šest sjedišta će zauzeti i Bezos.

- O ovoj avanturi sanjam još od pete godine - istaknuo je Bezos prije mjesec dana.

Sad mu se san pretvara u stvarnost, a u osvajanju Svemira konkurirat će Elonu Musku, koji ga je početkom godine svrgnuo s trona najbogatij­ih na svijetu. (nz)

 ??  ?? POSLOVNI MAGNAT
Bezos je bio najbogatij­i
čovjek na svijetu
POSLOVNI MAGNAT Bezos je bio najbogatij­i čovjek na svijetu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia