24sata

OPET SUĐENJE ZA GARAZU I SELOTEJP...

- Piše: VILIM CVOK

Ratni čelnik sekretarij­ata za narodnu obranu, jedan od osnivača HDZ-a, nekadašnji osječko-baranjski župan, a kasnije utemeljite­lj i saborski zastupnik HDSSB-a Branimir Glavaš danas bi se trebao ponovno očitovati o optužbama u “Garaži” i “Selotejpu”. Učinit će to pred novim sudskim vijećem Županijsko­g suda u Zagrebu kojim će predsjedat­i sudac Dražen Kevrić. Suđenje, naime, kreće od početka jer je sutkinja Tanja Pavelin, koja je vodila prethodno suđenje, izabrana za sutkinju Visokog kaznenog suda. Postupak protiv Glavaša i drugih optuženih za zlostavlja­nja, mučenja i ubojstva osječkih Srba 1991. počeo je još 2006. Nakon otvorenja istrage Glavašu su kolege u Saboru ukinule zastupničk­i imunitet te je završio u pritvoru. No, ubrzo je počeo štrajkati glađu, tvrdeći da je u slučaju “selotejp” žrtva montiranog političkog procesa pa je završio u zatvorskoj bolnici, a nakon 37. dana štrajka zbog pogoršanog zdravstven­og stanja sud mu je ukinuo pritvor i prekinuo istragu. Nakon što je protiv njega ponovno pokrenuta istraga sud u Osijeku mu je u travnju 2007. odredio pritvor, kada je pritvor produljen ostalim osumnjičen­icima za ratni zločin u Osijeku 1991.

LJUČNI SVJEDOK FEHIR Protiv Glavaša je potom u Osijeku podignuta i optužnica za “Selotejp”, odnosno ubojstva 10 civila na obali Drave 1991., dok je zagrebačko tužiteljst­vo njega i šestoricu optužilo u “Garaži”. Tijekom prvog suđenja Glavašu i drugima krunski svjedok tužiteljst­va bio je Krunoslav Fehir s obzirom na to da je u dobi od 16 godina u kolovozu 1991. kao pripadnik tzv. Prištapske bojne, među ostalim, bio svjedokom mučenja Čedomira Vučkovića kojega su tjerali da pije kiselinu iz akumulator­a u jednoj od garaža tadašnjeg Sekretarij­ata za narodnu obranu u centru Osijeka. te je kasnije u njega i pucao.

“Oko 21 sat s Brekalom sam ušao u garažu i tada sam prvi put vidio akumulator. Brekalo je nosio malu posudu i u nju je izlio neku tekućinu koju je dao Vučkoviću da pije. Poslije sam čuo da je to kiselina. Brekalo je izletio iz garaže i mene gotovo izgurao. On je otišao u sekretarij­at, a ja sam ostao pred garažom. Malo poslije čuo sam neke udarce i vrata garaže su se otvorila. Vučković je izišao i krenuo prema meni. Vikao sam mu da stane. A onda sam zapucao i ispalio više hitaca i on je pao” ispričao je Fehir. Nakon toga čula se vika, a Glavaš je, kaže Fehir, vikao da se pogase svjetla. Više ljudi, a među njima i Glavaš, došli su do Fehira i pitali što se dogodilo. Glavaša je, kazao je Fehir, zanimalo što se dogodilo i što je drugi zarobljeni­k vidio.

ZOKI MU VRATIO ODLIČJE U svibnju 2009. Glavaš je nepravomoć­no bio osuđen na zatvorsku kaznu od 10 godina zbog ratnih zločina protiv srpskih civila u Osijeku 1991. a petero njegovih suoptuženi­ka kažnjeno je kaznama od pet do osam godina. No, nije se pojavio na objavi presude već je preko svojih stranačkih kolega novinarima dostavio video poruku u kojoj tvrdi da je po nalogu Ive Sanadera bez razloga dva puta uhićen te da mu treći put to zadovoljst­vo neće priuštiti.Na dan izricanja presude pobjegao u BiH, što ga je zbog dvojnog državljans­tva štitilo od izručenja Hrvatskoj. Vrhovni sud mu je u srpnju 2010. smanjio kaznu na osam godina. Kaznu je služio u Mostaru odakle su ga nakon tri petine kazne pustili na privremeni otpust. U siječnju 2015. Ustavni sud ukinuo pravomoćnu osuđujuću presudu te mu je 2017. počelo ponovno suđenje. Krajem svibnja Predsjedni­k RH vratio je Glavašu sedam ratnih odlikovanj­a i čin general-bojnika koje mu je 2010. oduzeo

Ivo Josipović.

Na sudu u Zagrebu 2

2009. je nepravomoć­no bio osuđen na 10 godina zatvora no Vrhovni sud mu je 2010. kaznu smanjio na osam.

Glavaš je

3

kaznu služio u BiH. Ustavni sud je presudu poništio te mu od 2017. ponovno sude u “Garaži” i “Selotejpu”.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia