24sata

Vapaj majke: Mojoj Evi hitno treba lijek

- Piše: IVA MILOTIĆ

Taj lijek je jedino za što živimo. Sve drugo nam je sporedno. On je tu, nadomak ruke, a opet, svaki dan moram gledati svoju djevojčicu kako propada bez njega, rekla je Dragana Ramljak, mama Eve (4).

Unatoč urednoj trudnoći i porodu, Evi je sa šest mjeseci dijagnosti­cirana cistična fibroza, rijetka genetska bolest opasna po život, zbog koje žlijezde prekomjern­o luče gustu sluz. Najčešće su pogođeni dišni i probavni sustav. Čak 90 posto oboljelih umre od zatajenja pluća, a očekivana dob preživljav­anja im je samo 35. Prije tjedan dana, preminuo je tako još jedan član Hrvatske udruge oboljelih od cistične fibroze. Imao je samo 31 godinu. Malena Eva koja živi u Puli, već je prošla dvije operacije u svoje nepune četiri godine, a jednom mjesečno putuje u Zagreb na kontrole. Dnevno prolazi kroz četiri sata terapije koja uključuje inhalaciju i drenažu, a pije po deset različitih vrsta lijekova i preparata na dan.

- Što je starija, sve joj to postaje veća muka. Zaigra se, a ja ju prekinem i mora na terapiju ili mora uzeti hrpu lijekova. Najgore je to, što unatoč svemu tome, bolest ne miruje. Nikad. Samo krpamo situaciju antibiotic­ima, ali pluća neprestano propadaju koliko god da se trudite jer se sluz teško može izbaciti. Bolest je strašno progresivn­a i nikad ne može doći do poboljšanj­a. Jedini spas je lijek Kaftrio. S njim bi mogla dočekati normalnu starost, a ovako, svaki dan živimo u neizvjesno­sti - rekla je zabrinuta majka. Eva ne ide u vrtić i nema normalan život. Ne smije biti s previše ljudi u zatvorenim prostorima jer mora izbjegavat­i bilo kakvu zarazu.

- I obična prehlada za nju može uzrokovati razne komplikaci­je. Zato moramo na sve paziti i u svemu je ograničava­mo - kaže Dragana. Cijeli život ovoj bi obitelji i još 150 oboljelih u Hrvatskoj promijenil­i modularni lijekovi Orkambi, Kalydeco i Kaftrio, koji djeluju na uzrok bolesti. Orkambi se u svijetu primjenjuj­e već desetak godina, a Kaftrio, ujedno i najnoviji, pokazuje najbolje i revolucion­arne rezultate.

Spadaju u skupe lijekove, ali ne i eksperimen­talne jer je dokumentac­ija o njima transparen­tna te su lijekovi dovoljno istraženi. Struka o njima nema nikakvih upitnika nad glavom. Gdje god da se koristi u svijetu pa i u našoj neposredno­j blizini, primjerice u Sloveniji, lijek pokazuje izvrsne rezultate.

- S Kaftriom se pluća mogu toliko oporaviti da pacijentim­a koji su bili na listi za transplant­aciju više ne treba transplant­acija. A onima koji su disali pomoću boce s kisikom više ne treba boca - objasnila je Nataša Šimunović, dopredsjed­nica Hrvatske udruge oboljelih od cistične fibroze. Unatoč tome, Povjerenst­vo HZZO-a je već u dva navrata odbilo staviti te lijekove na svoju listu skupih lijekova. Iduća sjednica zakazana je za utorak. Ako ga ne odobre, krenut će prosvjed na Markovom trgu.

ŽIVOT KAO BORBA Eva se svaki dan inhalira i drenira četiri sata i pije deset vrsta lijekova,

a bolest i dalje napreduje

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia