24sata

SVE PARE BI NA IZLASKE,

-

NIKA SILIC MAROEVIĆ

I kao dijete bila sam aktivist, a tako sam nastavila i u ostatku svoga života i u svom političkom djelovanju. Kad nešto vidim, želim to popraviti ako nije dobro, rekla nam je to Nika Silić Maroević, prva žena na čelu grada Korčule.

Nika (39) rođena je u Račišću, malom ribarskom naselju otoka Korčule poznatom po stoljetnom tradiciji moreplovac­a. Ima tri sestre, a u njihovoj obitelji ženska je bila zadnja. Političku karijeru započela je prije 10 godina kao gradska vijećnica, a šest godina je bila na čelu Mjesnog odbora Račišće.

- Kampanju smo odradili opušteno, uz puno humora i zabave. Roditelje je bilo strah da se ne razočaram, a moja devetogodi­šnja kći Eva sudjeloval­a je u radijskom jinglu. Sin Kristijan (3) je još mali, ali je vikao “mama je pobijedila”. Najveća mi je podrška moj suprug Dario, pomorac koji je navijao za mene iz daleke Nigerije. Rekao mi je da neće sići s broda, ako ne pobijedim, ali, eto, pobijedila sam, a muž je ipak došao doma govori nam Nika kroz smijeh i nadodaje da je uz sebe, jedino njena majka od samog početka vjerovala u pobjedu.

- Prvi potez: Odmah sam oprala sve zavjese! Imala sam osjećaj da ćemo tako imati novi početak - iznenadila nas je vedra Nika svojim odgovorom. Odmah smo upitali je li dobila kakav savjet od bivšeg gradonačel­nika Andriju Fabrisa, kojeg je pobijedila za svega 65 glasova.

JA SAM DJEVOJKA SA SELA

- Primopreda­ja je prošla mirno i svi zaposlenic­i su me lijepo dočekali, ovo je malo mjesto tu se svi znamo, ne bi trebalo biti problema. Odmah sam zatražila financijsk­u reviziju i pokrenut ćemo restruktur­iranje poslovanja. A g. Fabris mi je poručio da kupim novi službeni auto, jer je taman dosegao 200.000 km - kaže Nika te nadodaje da joj to ne pada na pamet, a ona se po otoku vozi na svom skuteru. Nika je svoje djetinjstv­o provela na otoku, za sebe kaže da je djevojka sa sela.

- Odrasla sam u radničkoj obitelji, imali smo sve što smo trebali. Radile smo u polju, pomagale u turizmu, ma sve. Novac mi nikad nije bio važan, bilo je situacija kad smo jedva krpali kraj s krajem. Zamislite, četiri kćeri sredinom 90-tih na školovanju u Zagrebu. Uvijek smo sestre i ja radile i uvijek smo zarađivale za sebe, od malih nogu - rekla je Nika koja se prisjetila anegdote. - Bio je Božić, to je bilo najteže razdoblje u financijsk­om smislu, bio je rat. Sestre, mama i ja smo otišle kod ujaka, pjevale smo na vratima, a ujko je otvorio vrata i rekao kako možete biti tako dobro raspoložen­e, a na što smo rekle: ‘A što bi se sekirale, kao da bi to što promijenil­o, bit će bolje, hajde...’, i nastavile s pjesmom. Uvijek smo brigu udarale na veselje - ispričala je Nika, koja je studirala Agronomiju u Zagrebu.

- Jako sam željela otići u Zagreb, tamo su mi u to vrijeme

 ??  ?? Uvijek sam zarađivala za sebe i ništa mi nije teško, rekla je Nika
Uvijek sam zarađivala za sebe i ništa mi nije teško, rekla je Nika

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia