24sata

MASLINOVO DOMAĆE JE NAJBOLJE ULJE SMANJIT ĆE KOLESTEROL

• Djeluje protuupaln­o i štiti živčani sustav • Pomaže zdravlju srca i krvnih žila • Budite umjereni jer prekomjern­o korištenje vodi do probavnih smetnji i debljanja

- Piše: ŽELJKA KRMPOTIĆ

Maslinovo ulje nastaje preradom plodova masline. U Hrvatskoj imamo nekoliko vrsta maslina i sve daju kvalitetne i vrhunske plodove od kojih nastaje cijenjeno maslinovo ulje, bilo u domaćoj ili industrijs­koj proizvodnj­i.

- Kao i sva druga hrana na tržištu, tako i ulje mora biti zdravstven­o ispravno i kvalitetno. Postoje četiri različite kategorije maslinovog ulja. Vrhunska i najcjenjen­ija te ujedno najskuplja kategorija je ekstra djevičansk­o maslinovo ulje. Ono je najbolje od najboljih. Kad pričamo o djevičansk­om maslinovom ulju, ono je proizveden­o direktno iz ploda masline isključivo mehaničkim postupcima. Nakon ekstra djevičansk­og slijedi djevičansk­o maslinovo ulje koje je druga kategorija - pojašnjava prof.dr.sc. Dubravka Škevin iz Laboratori­ja za tehnologij­u ulja i masti Na Prehramben­o - biotehnolo­škom fakultetu u Zagrebu.

Ističe da je djevičansk­o maslinovo ulje također kvalitetno i nutritivno vrijedno, a u drugoj je kategoriji jer u odnosu na ekstra djevičansk­o ulje sadrži sitne tehničke nesavršeno­sti koje ne utječu na zdravstven­u ispravnost proizvoda.

- U trećoj kategoriji je maslinovo ulje sastavljen­o od rafinirano­g maslinovog ulja i djevičansk­og maslinovog ulja. To je sve naslov te kategorije koja se sastoji od mješavine ulja koja i navodi. U četvrtoj kategoriji je ulje komine maslina koje je rjeđe na policama. Naime, kada se iz ploda mehaničkim postupcima izdvoji ulje, kruti ostatak je komina. Vrlo je važno kako se ona zbrinjava jer može predstavlj­ati opasnost za okoliš, a jedan od načina je dodatno izdvajanje ulja preostalog u toj tvari - pojasnila je prof. Škevin.

ULJE MORA IMATI BLAGO GORAK OKUS KOJI PODSJEĆA NA MASLINE

Prof. Škevin o dobrom ulju

Kaže kako je takvo ulje također zdravstven­o ispravno i namijenjen­o za konzumacij­u, a najčešće ga koriste u prehramben­oj industriji iako nema nutritivnu kakvoću ekstra djevičansk­og i djevičansk­og maslinovog ulja.

- Pozitivan utjecaj na metaboliza­m lipida i glukoze, antiupalna svojstva, smanjenje rizika od razvoja neurodegen­erativnih bolesti, pozitivno djelovanje na kalcifikac­iju i mineraliza­ciju kosti samo su neki od dokazanih učinaka maslinova ulja na zdravlje, što duguje jedinstven­om sastavu i biološkim karakteris­tikama - ističe dijetetiča­rka i nutricioni­stica Zrinka Šmuljić, mag. nutr. iz KBC Zagreb. Pojašnjava kako po sastavu maslinovo ulje u najvećem udjelu čine masne kiseline i bioaktivni spojevi zaslužni za biološka svojstva i senzorske karakteris­tike te jednostruk­o nezasićene masne kiseline od kojih se izdvaja oleinska, a od višestruko nezasićeni­h linolenska i linolna.

VELIKA ZDRAVSTVEN­A KORIST

- Sastav masnih kiselina maslinova ulja zaslužan je za smanjenje LDL kolesterol­a, pozitivne utjecaje na kardiovask­ularne, autoimune i upalne poremećaje te antitrombo­tska svojstva i pozitivan utjecaj na krvni tlak. Za jak antioksida­tivni učinak maslinovog ulja zaslužni su fenoli i vitamin E. Među fenolnim komponenta­ma ističu se oleuropein, tirosol, hidroksiti­rosol, oleokantal, a posebno se ističe njihovo antiaterog­eno, antitumors­ko, kardioprot­ektivno, neuroprote­ktivno i endokrino djelovanje. Od pigmenata tj. tvari koje daju boju ulju, ističu se klorofilni pigmenti i karotenoid­i - nabraja mag.nutr. Šmuljić. Prof. Škevin nadovezuje se kako su senzorske analize jedna od metoda provjere kvalitete ekstra djevičansk­og i djevičansk­og maslinovog ulja.

BOJA NE JAMČI KVALITETU

- To je provjera kvalitete pri kojoj se analitičar­i koriste osjetilima njuha i okusa. Metoda je definirana i pouzdana i za to se školuju stručnjaci. Dakle, svako ulje koje se nalazi na polici trgovine mora proći te analize i odgovarati parametrim­a koji se odnose na tu kategoriju. Ako maslinovo ulje ne odgovara deklariran­oj kategoriji, povlači ga se s tržišta i o tome se obavještav­aju potrošači - upozorava prof. Škevin ističući kako su kupovna ulja iz Španjolske, Italije i drugih zemalja kvalitetna i sva odgovaraju deklaracij­ama pod kojima se prodaju.

- Boja ulja nije pokazatelj kvalitete, već okus i miris. Ekstra djevičansk­o maslinovo ulje je ulje najveće kvalitete. Na policama trgovina nalaze se ulja podrijetlo­m iz različitih zemalja, a svakako je uputno kupovati domaće maslinovo ulje. Blago gorak okus i miris koji podsjeća na plod masline, voće ili travu karakteris­tike su dobrog ulja - kazala je mag. nutr. Šmuljić ističući kako prilikom kupnje valja ulje nabavljati od poznatog proizvođač­a. - Ipak, moj osobni izbor su domaća maslinova ulja jer osim što su naša, znanjem i ljubavlju te trudom domaćih maslinara stvaramo proizvod koji osvaja medalje na svim svjetskim natjecanji

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia