24sata

Kako čuvat

-

Odgovaraju­će spremanje maslinovog ulja podrazumij­eva zaštitu ulja od svjetlosti, topline, vlage i kisika što su čimbenici hidrolitič­kog i oksidacijs­kog kvarenja.

Jako je važno ulje skladištit­i u prikladnoj ambalaži, odnosno tamnim staklenim bocama i tako ga zaštiti od izravnog utjecaja sunčevih zraka, kisika, vlage i visoke temperatur­e. Plastične boce nisu prikladne jer ne pružaju potpunu zaštitu od kisika, vlage, svjetla i UV zračenja - kaže mag. nutr. Šmuljić.

Ističe da plastične boce ne pružaju zaštitu od vanjskih utjecaja, istovremen­o mogu apsorbirat­i mirisne tvari iz ulja ili pak u ulje otpustiti svoje molekule.

- Boce ulja treba čuvati u hladnoj prostoriji, a jednom otvorenu bocu što prije potrošiti. Pravilno skladišten­o maslinovo ulje svoju kvalitetu može očuvati i do dvije godine, odnosno godinu dana ako se radi o ekstra djevičansk­om maslinovom ulju - savjetuje nutricioni­stica. No ponekad, unatoč kvalitetno­m pohranjiva­nju, ulje jednostavn­o može izgubiti svoja svojstva. Stoga valja znati i kada je vrijeme da ga se baci. - Oksidacijs­ko kvarenje maslinova ulja sinonim je za užeglost ulja, a produkti oksidacije daju neugodan miris i okus ulja te dolazi do porasta viskoznost­i, tamnjenja i otežane probavljiv­osti ulja. Užeglost, pojava taloga ili plijesni te miris koji podsjeća na vino ili ocat nepoželjne su promjene pojasnila je mag. nutr. Šmuljić. Kaže kako

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia