24sata

NESTALI S MAPE!

I mi smo za ovo platili 20 milijuna kuna?! Pa koji je bio naš plan, kaže legendarni košarkaš Giuseppe Giergia

- Piše: TOMISLAV GABELIĆ

Kad sam s reprezenta­cijom osvojio broncu na Svjetskom prvenstvu u Kanadi tri puta na dan sam se tuširao da isperem pljuvačku jer je to

za neke bio neuspjeh.

Nema tko me nije kritizirao i pljuvao, a danas o bronci na velikom natjecanju možemo samo sanjati, kaže Giuseppe Giergia, nekadašnji proslavlje­ni košarkaš i trener, a s njim se slažu i ostali veterani starije generacije košarkaša. Ovi mlađi uglavnom šute, vjerojatno se ne žele zamjerati suigračima Stojku Vrankoviću, Dinu Rađi, Josipu Vrankoviću i Veljku Mršiću.

- Država je za kvalifikac­ijski turnir FIBI platila 20-ak milijuna kuna i sad pitam sve koji vode našu košarku koji je bio naš plan i program rada, što su planirali i napravili? I je li jedini njihov plan i rješenje problema bio Bojan Bogdanović. U našem društvu, nažalost, istinu nitko ne voli, a mi koji govorimo istinu smo “tvornica za stvaranje neprijatel­ja”, tako da ni nas nitko ne voli, pogotovo ne oni podobni - kaže ljutiti Giergia.

Da nešto ne štima u sustavu slaže se i Petar Skansi.

- Cijela piramida je izgrađena na klimavim nogama. Znamo li uopće tko je postavio sve te ljude na svoja mjesta, tko je postavio izbornika, predsjedni­ka saveza, kome oni odgovaraju i gdje je ta osoba danas? Kod nas je odgovor na pitanja: “Tako je odlučila politika”, a ja ne mislim da je baš premijer Plenković kriv za ovo što se dogodilo. Najodgovor­niji su oni na vrhu sportske piramide. Iako je to nominalno Hrvatski olimpijski odbor, ne vjerujem da oni imaju veze s ovim, a teško da ima i Ministarst­vo sporta. HKS? Oni su uspostavil­i takve odnose da se javnost boji da oni ne odu, a to su finte koje smo mi stariji odavno naučili. Uzrok je da nitko od onih koji vode sport i košarku nema pojma o poslu i nitko ni za što ne odgovara. Povraćalo mi se što sam gledao na turniru. Kad ćemo shvatiti da je košarka kolektivni sport, da utakmicu ne dobiva Bogdanović ako zabije 40, nego i onaj tko će odraditi prljavi posao, odigrati obranu, skočiti pet puta, napraviti pet prekršaja na njihovom najboljem igraču a da niti ne pogleda prema košu - kaže Skansi.

KAD SAM OSVOJIO BRONCU NA SP-U TRIPUT SAM SE MORAO TUŠIRATI DA ISPEREM LJAGU OD SRAMOTE

Giuseppe Giergia ovo smatra velikim debaklom

Ovo što se događa je užasno nepoštovan­je i rušenje ugleda kojeg je netko davno stvorio. Mi smo bili košarkaška velesila, imali smo i mi NBA igrače koji su predvodili reprezenta­ciju, ali nisu pobjede donosili samo Kukoč, Petrović, Rađa, Stojko..., imali smo jednog Perasovića, Komazeca, Marcelića..., koji nisu igrali NBA ligu, ali su bili vrlo važan segment, svi su imali svoje role i odigrai su ih s užitkom, bili su unutar momčadi jednako poštovani kao i oni koji su zabili 30. Nažalost, ova reprezenta­cija od starta nije imala ni plan B, ni C, ni D..., samo plan A, a to je da će se Bojan Boganović pojaviti u Splitu, da će sve lopte ići njemu, i on će sve riješiti sam, kaže Petar Skansi, koji je s Hrvatskom osvojio srebro na OI-ju u Barceloni 1992. godine. Da je problem u momčadi a ne u pojedincim­a smatra i Mirko Novosel, koji je s Cibonom bio prvak Europe.

POVRAĆALO MI SE OD IGRE

- Brazil i Njemačka možda nemaju bolje individual­ce, ali su bolje momčadi od nas. Nama nedostaje momčadska igra, a košarka je momčadski sport i to se vidjelo na utakmicama. Tunis smo dobili jer smo puno bolji, ali nedopustiv­o je da nam Tunis ubaci 29 koševa u deset minuta!? Bez prave obrane ne može se napraviti ništa na međunarodn­om planu – kaže Novosel i dodaje:

- Ne treba sada osuti drvlje i kamenje po Mršiću, pa ja sam u svoje vrijeme spremao reprezenta­ciju za velika natjecanja po 135 dana, a on ih je skupio tjedan prije početka turnira. Košarka je šah, misaona igra s loptom, i za pripremiti i uigrati momčad treba dosta vremena. Mi nismo imali pripremlje­ne i uigrane ni obrambene ni napadačke akcije, sve se svodilo na individual­na rješenja. A to funkcionir­a do određene razine, no na ozbiljnoj razini ne. Imamo sjajne šutere, ali što to vrijedi kad ih nismo doveli u poziciju da budu sami i šutnu. Ukić je odigrao sjajno završnicu sezone sa Splitom, ali je bio iscjeđen kao limun, Rogić, Jordano i Drežnjak nemaju kvalitetu za vrhunsku košarku na reprezenta­tivnoj razini - kaže Novosel.

A BILI SMO JAKO MOĆNI

I to je istina. Hrvatska trenutačno nema kvalitetu za Olimpijske igre. Acina Hrvatska koja je izborila Olimpijske igre u Brazilu 2016. bila je najmanje pet puta bolja od ove današnje. Uostalom, na tom turniru smo izbacili Grčku za koju su igrali Antetokoun­mpo, Zisis, Papanikola­ou, Bourousis, Zisis i koja bi se prošetala turnirom u Splitu. Pobijedili smo i domaćina Italiju u Torinu za koju su igrali Bargnani, Gallinari, Datome, Hackett, Belinelli, Gentile, Melli koja bi vjerojatno dobila Njemačku dvadesetak razlike. Ali, to je bila neka druga Hrvatska. Današnja gubi od Brazila 27 razlike, jedva pobjeđuje slabašni Tunis, a od Njemačke u posljednjo­j četvrtini primi 30 koševa. Košarka je kolektivni sport, a mi smo očekivali da će Bojan Bogdanović uzeti loptu i zabiti 48 koševa, kao u svibnju u Utah Jazzu. I to je napravio. Uzeo je loptu i zabio je 38 koševa. A ostali? Ništa. Jedno veliko ništa. Debakl i blamaža na turniru kojeg smo platili 20ak milijuna kuna...

NISMO IMALI PRIPREMLJE­NE NI UIGRANE NAPADAČKE NI OBRAMBENE AKCIJE. ROGIĆ, JORDANO I DREŽNJAK NISU KVALITETNI

Mirko Novosel smatra da je ovo realnost ove Hrvatske OVO ŠTO SE DOGAĐA JE NEPOŠTIVAN­JE I RUŠENJE UGLEDA KOJEG JE NETKO DAVNO STVORIO. MI SMO BILI KOŠARKAŠKA VELESILA, A SAD SMO NULA

Petar Skansi kaže da mu se povraćalo od igre hrvatske reprezenta­cije

 ??  ?? DEBAKL NA TURNIRU
Od Brazila smo izgubili 27, a od Njemačke deset razlike
DEBAKL NA TURNIRU Od Brazila smo izgubili 27, a od Njemačke deset razlike
 ??  ??
 ??  ?? NAVIJAČI ZA PET Jedinu pozitivnu ocjenu zaslužili su navijači
NAVIJAČI ZA PET Jedinu pozitivnu ocjenu zaslužili su navijači

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia