24sata

BUDITE LJUDI, OBOLJELI UMIRU S 30 DAJTE MARLI (2) DA DULJE ŽIVI...

DAN ODLUKE HZZO danas odlučuje hoće li oboljelima od cistične fibroze odobriti lijek kojim se u Europi liječe već deset godina

- Piše: IVA MILOTIĆ

MARLINE MUKE

Marla (2) i danas je u bolnici. Spava na majčinim rukama, spojena na infuziju. Stanje joj se opet pogoršalo, pa su je jučer hospitaliz­irali u zagrebačko­j Klaićevoj bolnici.

- U zadnje vrijeme pala je na težini i slabije jede. Spustila joj se razina kalija, pa mora primati infuziju. Žuč joj ne probavlja dobro hranu, a sad ima problema i s jetrom. Kad samo pomislim da bi joj ovo mogao biti zadnji put da joj se ovako pogoršalo, obuzme me neopisiva sreća. Kad bih barem sada doznala da smo dobili lijek i da će joj od danas biti samo bolje, nikad više lošije - zavapila je Lana Malogorski, mama malene Marle, kojoj je po rođenju dijagnosti­cirana cistična fibroza, rijetka genetska bolest koja je opasna za život. Naime, HZZO danas na sjednici odlučuje hoće li modularne lijekove Orkambi, Kalydeco i Kaftrio, koji se u Europi koriste već deset godina i polučuju izvanredne rezultate te oboljeli s njima mogu dočekati starost, staviti na svoju listu skupih lijekova i time omogućiti za ukupno 150 mladih ljudi u Hrvatskoj da normalno prodišu, da žive. Na zadnje dvije sjednice, u svibnju i u lipnju, to su odbili.

Oboljeli od ove nemilosrdn­e bolesti bore se za svaki udah jer bolest najčešće pogađa pluća. Ona su puna sluzi, koju bolesnici ne mogu izbaciti. Zbog toga su po četiri sata na dan podvrgnuti drenaži i inhalaciji, a uzimaju i po deset vrsta lijekova na dan. Pluća im neumitno propadaju, a često ih razdire nezaustavl­jiv kašalj, od kojeg se doslovno guše. Bolest može pogoditi i probavni sustav, kao kod male Marle, te utjecati i na jetru te druge vitalne organe. Bolest je progresivn­a, a bolesnici jedva mogu dočekati 30. godinu. Do tada, ograničeni u svemu, zapravo, životare.

 ??  ?? Marla je svaki mjesec u bolnici. Bolest se uvijek pogoršava
Marla je svaki mjesec u bolnici. Bolest se uvijek pogoršava

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia