24sata

Ljeto u Art parku uz vrhunske dokumentar­ce

- Piše: PAULA BOBANOVIĆ

Zagrebačko Dokukino KIC odlazi na ljetovanje u osvježavaj­ući zeleni ambijent Art parka. Tijekom srpnja i kolovoza ponedjeljk­om ćemo gledati niz vrhunskih i recentnih dokumentar­nih ostvarenja koja nas vode na put oko svijeta, ali i na odiseju u svemir. I sve besplatno.

Na programu je “Space Dogs” redatelja Else Kremser i Levina Petera iz 2019., o kujici Lajki, prvom živom biću odaslanom u svemir. Lutalica s moskovskih ulica poslana je tako u sigurnu smrt, a film proučava napuštene pse ruske metropole, uz čimpanze i kornjače, koji su proživjeli mnoge eksperimen­te, testove i eksploatac­ije u ime znanosti i sovjetskih svemirskih postignuća. “Apollo 11” redatelja Todda Douglasa iz 2019. 50 godina nakon čovjekova slijetanja na Mjesec daje hipnotički i posve nov pogled na povijesni trenutak čiji značaj još nije izblijedio. Maleno selo u Grčkoj, usred ravnice Tesalije, nema trgovina, škole i svećenika, ali ima dva rođaka i pet vrijednih žena koji zajedno rade na proizvodnj­i raznih i ukusnih organskih proizvoda od rajčice koji završavaju na policama trgovina diljem svijeta i time revitalizi­raju mjesto. To je tema filma “Kad rajčice susretnu Wagnera” redateljic­e Marianne Economou. Nagrađivan­i glazbeni dokumentar­ac Rubike Shah “White Riot” vraća nas u Ujedinjeno Kraljevstv­o krajem sedamdeset­ih, kad javni prostor sve više pune fašističke i ksenofobne izjave i tendencije u jeku političkog uzleta Nacionalne fronte.

Sve to samo je dio bogatog programa koji priprema Restart. Sve projekcije filmova počinju u 21.30 sati, a program Art parka počinje u 18 sati. Ponesite dekice i vidimo se u Art parku, poručuju iz Restarta.

 ??  ?? Scena iz dokumentar­ca ‘Apollo 11’
Scena iz dokumentar­ca ‘Apollo 11’

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia