24sata

TO JE LJUBAV

Zagorje: Bambi svakog dana u 20 sati dolazi u dvorište igrati se sa psom Campijem

- Piše: EMIRAT ASIPI

Naš pas Campi ima svoju prijatelji­cu - malu srnu. Ona dođe svaki dan u isto vrijeme, oko 20 sati, te jedu zajedno i onda se malo igraju. Nikad nema svađe.

Ispričala nam je to obitelj Ban iz Škalića Zagorskog u općini Desinić u Hrvatskom zagorju, koji svjedoče neobičnom prijateljs­tvu između njihova četveronož­nog čupavca i malog bambija, kojem nisu dali ime. - Kad se srna približi našoj kući, inače dođe iza štale te se počne glasati kako bi najavila svoj dolazak i onda mic po mic uđe u dvorište i dođe do svog najboljeg prijatelja. Lijepo se pozdrave, pošnjofaju i onda krenu zajedno na večeru. Uvijek imaju isti ritual - smije se Zlatica Ban i dodaje kako Campi ne da na svoju prijatelji­cu.

- Srna se ljudi boji i, ako biste krenuli prema njoj, ona bi pobjegla i zato ih ne diramo i puštamo da uživaju. Na nama je da osiguramo hranu i da ih ostavimo na miru. Ako bismo išli zvati srnu, onda bi Campi počeo lajati na nas. Kao da nam želi reći da ih ostavimo na miru i da mu ne diramo prijatelji­cu - dodala je Zlatica i naglasila kako ovo prijateljs­tvo traje već više od godinu dana.

- Kako mi ne živimo u ovoj kući nego živimo malo dalje, ali dolazimo svaki dan, ovdje nismo odmah uočili što se događa, ali kad smo vidjeli, bili smo iznenađeni. Nismo očekivali da bi se pas i srna mogli tako dobro slagati - rekla je Zlatica. Srna uvijek dolazi sama, nikad je nisu vidjeli da je dovela neko društvo, i to ne bilo kakvo. - Puno se ljube i šnjofaju, malo se igraju na livadi, a nakon što padne mrak, srna se vrati svojim putem. Naravno, prije toga se lijepo i srdačno pozdrave, onda srna ode u divljinu. Naime, iza kuće je šuma i nema tu baš ljudi, a sigurno se srna naučila na hranu, ali i na dobro prijateljs­tvo, jer ih nikad nismo čuli ni vidjeli da su se zbog nečega posvađali, a srna nije niti jedan dan preskočila dolazak k svom prijatelju, postalo je pravo neraskidiv­o prijateljs­tvo, a možda ima i neke ljubavi, to ne znamo - kaže nam Zlatica kroz smijeh.

Ravnatelj Zoološkog vrta u Zagrebu, Damir Skok, kaže da su ovakva prijateljs­tva moguća. - Najčešće se takav odnos stvori kad je lane ostavljeno od svojih roditelja pa još nema jako razvijen strah. Lane se onda zna približiti ljudima ili drugim životinjam­a. Još ako uz to pas nije agresivan te je spreman primiti gosta, onda nema nikakvih problema. Zna se čuti mnogo ovakvih slučajeva, ima slučaj u kojem je odbačeno lane sisalo kuju s njenim štencima - pojasnio je Skok.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Vrlo nam je lijepo gledati ovakvo druženje. Oni se vole igrati, trče po livadi, njuše jedno drugo i nitko im ne može remetiti tu idilu u ovom kraju jer tu i nema puno ljudi, pa mogu na miru ljubovati. Mi ih samo čuvamo, ponosno nam kaže obitelj Ban iz Škalića Zagorskog.
Vrlo nam je lijepo gledati ovakvo druženje. Oni se vole igrati, trče po livadi, njuše jedno drugo i nitko im ne može remetiti tu idilu u ovom kraju jer tu i nema puno ljudi, pa mogu na miru ljubovati. Mi ih samo čuvamo, ponosno nam kaže obitelj Ban iz Škalića Zagorskog.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia