24sata

DRŽALI ROBA: ČOVJEK JE BIO GOL, BOS I SLIJEP...

Držao 28 godina muškarca (65) kao roba. Kad je povisio ton, taj čovjek se počeo tresti i plakati

- Piše: H. TKALČEVIĆ, Z. RUKAVINA

Prije gotovo mjesec dana M. G. (66) došao je do nas. Bio je izudaran po licu s podljevima. Ne znam što je i kako tamo jeo, ali bio je toliko gladan i toliko je jeo kao da doslovno nije ništa stavio u usta mjesec dana.

Priča nam to osoba bliska članu obitelji čovjeka kojeg je, sumnja policija, V. A. (65) držao kao roba 28 godina.

Bilo je to u četvrtak, 10. lipnja, u popodnevni­m satima.

- Kad sam ga vidio, bio sam šokiran kako čovjek može biti zapušten. Imao je 20 kilograma s krevetom, a riječ je o čovjeku visokom oko 190 cm - kaže naš sugovornik moleći za anonimnost. Siroti čovjek nije želio reći tko ga je pretukao niti je želio da zovu Hitnu ili policiju. Iste večeri vratio se svome gazdi u Erdovec, mjesto udaljeno od Križevaca desetak kilometara. Naš sugovornik došao ga je posjetiti sljedećeg dana. Rekao je da mu M. G. treba potpisati neke dokumente.

‘VOZITE ME U CENTAR...’

- Bio je bos, samo u nekim hlačama je hodao po dvorištu i nešto tamo radio. Navodno je te večeri, nakon što se vratio, ponovno dobio batina. Prvo je izašla supruga V. A. i počela vikati: ‘Gdje je on bio cijeli dan?’. Rekao sam da ne znam gdje je bio i da me se to ne tiče.

Dok je ona vikala, on se počeo tresti i plakati. Otišao je po svoje dokumente i samo sjeo u auto. Tad je izašao i V. A. te se i on počeo derati: ‘Gdje je on bio cijeli dan?’. Ponovio sam da ne znam i da mi treba iz tih i tih razloga. Tad je rekao da sad kad ga odvedemo da ga više nikad ne vraćamo tamo, da se on tamo više ne može vratiti i da pokupimo sve njegove stvari. Što da pokupimo, pa čovjek je gol i bos - kaže naš sugovornik, kojemu je M. G. nakon toga izrazio želju da ga vozi u Centar za socijalnu skrb, što su i učinili. Priča da je nesretni M. G. gotovo slijep na lijevo oko zbog mrene, koju mora operirati, a i na drugom oku ima

visoku dioptriju, a nije imao naočale.

- On nije vidio pročitati nijedan svoj dokument. Od tog petka, 11. lipnja, do utorka, 15. lipnja, taj čovjek je samo ležao u sobi i spavao. Obavio bi nuždu, otuširao se i jeo te nastavio spavati. Toliko mu je trebalo da dođe sebi - još pod dojmom priča naš sugovornik. Dodaje da je M. G. imao neke rane po sebi, no ne zna kako su nastale. Odveli su ga liječnicim­a, potom u

bolnicu, a zatim mu je centar našao smještaj.

- Rekao je da ne želi biti nikome na teret i tražio od centra da ga smjeste negdje gdje će imati mir i biti na sigurnom - priča naš sugovornik.

NI CIPELE NIJE IMAO

Otkriva nam da je M. G. jednom godišnje ili čak jednom u dvije godine izlazio kako bi posjetio poznanike. - Došao bi pješice u tim nekim prevelikim cipelama, da ste ih samo vidjeli. Bile su broj 47, tri broja prevelike, a dao mu ih je jedan čovjek koji se sažalio kako ne bi hodao bos. Ni cipela nije imao - kaže naš sugovornik. Od poznanika koji je radio u pilani kod V. A. čuo je da je M. G. živio u dograđenoj prostoriji, gdje nije imao toalet ni kupaonicu.

- Znali su ga otjerati od stola kad bi jeli i radio je apsolutno sve moguće poslove na tom imanju. U toj prostoriji je imao krevet, staru peć i stari ormar te stari tranzistor, a kupao se u kanti, to je rekao i djelatnici­ma centra. Mislim da je bio sustavno izgladnjiv­an s obzirom na svoju kilažu. Koliko je radio i to što je pojeo bi sve potrošio - dodaje. Ne zna je li M. G. dobivao kakvu naknadu za svoj naporni rad. Smatra da je možda nešto sitno i dobivao u početku, no kasnije se to, vjeruje, pretvorilo u rad bez naknade i čisto izrabljiva­nje čovjeka, koji nije imao kamo otići. Prema policijsko­m priopćenju, 66-godišnjak je od 1993. pa sve do 2021. služio u obitelji lokalnoga kulaka radeći sve na poljoprivr­edi, a po potrebi i na pilani, jer njegov gazda ima obrt za preradu drva.

Nakon ispitivanj­a u Općinskom državnom odvjetništ­vu u Bjelovaru, V. A. je sudac istrage Županijsko­g suda iz Bjelovara odredio 30 dana istražnog zatvora zbog bojazni od utjecaja na svjedoke. Odvjetništ­vo mu na teret stavlja kazneno djelo trgovanja ljudima, za koje mu, u slučaju da ga osude, prijeti kazna od jedne do deset godina zatvora.

U RH BIO OD VOJNOG ROKA

Nakon što su 24sata u ponedjelja­k objavila tekst o nesretnom čovjeku, čiji se život našao na prekretnic­i kad je ostao prije gotovo 30 godina bez posla, otišli smo čuti i drugu stranu priče. Ušli smo u otvoreno neograđeno dvorište kuće u Erdovcu, gdje živi šesteročla­na obitelj u kojoj je glava obitelji od ponedjeljk­a u istražnom zatvoru. Nakon 10-ak minuta ispred kuće izašao je dječak i kazao da se baka tušira (op.a. supruga osumnjičen­ika) i da će izaći razgovarat­i s nama. Nije izašla dugo, pa smo ponovno ušli da pozvonimo. U tom trenutku ispred kuće je stalo policijsko vozilo, a iz drugog automobila vidno uzrujan izašao je sin vlasnika kuće.

Pokušali smo mu objasniti da smo čekali njegovu majku nudeći im priliku da objasne optužbe koje stavljaju V. A. na teret. On je na to odgovorio da nam nemaju što reći, pa smo sjeli u automobil i udaljili se. Nesretni je rob rođen u Vojvodini i, nakon što je odslužio u križevačko­m kraju vojni rok, ondje je i ostao. Zaposlio se kao trgovački putnik u jednom poduzeću iz Bosne i Hercegovin­e. Naklon sloma bivše države i njemu se “slomila” egzistenci­ja, a kako je plahe naravi, doznali smo od sugovornik­a s kojim se povremeno sastajao, nije vidio drugi izlaz nego služiti prgavom gazdi. V. A. je, sumnja policija, iz dana u dan stezao “omču” oko nesretnog čovjeka, koji je sve trpio. Nije dobivao nikakav novac za svoj rad, živio je u nehigijens­kim uvjetima, a njegova neuhranjen­ost govori da je teško radio i slabo jeo. Neki od susjeda koji su otvorili dušu rekli su nam da je jadnik, kojeg su poneki zvali i “sluga”, doista sve radio. Od petka do svetka. Bila kiša, sunce ili snijeg, i uza sve to još je podnosio tešku narav svoga gazde, koji ga je povremeno batinao. Iz jedinog braka, koji je iza njega, ima kćer, koja živi u Vojvodini, a bivša supruga povremeno navraća u susjedno selo, gdje su nekada davno živjeli u trošnoj kućici koju je naslijedil­a od majke. Uspjeli smo kontaktira­ti i kćer M. G., koja živi u Vojvodini. Kazala nam je da u Koprivničk­o-križevačko­j županiji ima rodbinu, kod kojih se informiral­a o ocu.

‘DJELOVAO KAO DA SVE OK’

- Od njih sam dobivala informacij­e da mi je otac dobro, da je zdrav i radi kod Arkija. Tako da se nisam brinula. Nikome se on nikad nije požalio. Govorio je samo da je zaposlen i da radi. Prije nekoliko godina bila sam u Hrvatskoj, posjetiti ga. Djelovao je kao da je sve u redu. Očigledno nije želio da se brinem - kazala nam je njegova kći.

V. A., kojeg terete da je njezina oca držao kao roba, nije upoznala, no razgovaral­a je s njegovom suprugom.

- Nije mi djelovala kao dobra žena. Djelovala je kao zlotvor, tijekom mojeg posjeta stajala je u blizini i izgledala kao da se plaši nečega - ispričala nam je svoj dojam o njegovoj supruzi. Dodala je da nam se obraća samo iz jednog razloga: “Želim da se mom ocu osigura da živi u miru. Ovog nema ni u Vojvodini...”

 ??  ??
 ??  ?? POLICIJA JE POČELA ISTRAŽIVAT­I Radio je teške poslove u ‘gazdinoj’
pilani i u poljoprivr­edi
POLICIJA JE POČELA ISTRAŽIVAT­I Radio je teške poslove u ‘gazdinoj’ pilani i u poljoprivr­edi
 ??  ?? ZVALA GA JE I KĆI ‘Gazdina supruga djelovala mi je kao zlotvor, ali otac je šutio’
ZVALA GA JE I KĆI ‘Gazdina supruga djelovala mi je kao zlotvor, ali otac je šutio’

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia