24sata

TOMO, SOBI JE SPREMNA NISU GA VIDJELI MJESECIMA

- Piše: LAURA ŠIPRAK

Tri obroka na dan, dva sata šetanja u zatvorskom dvorištu, soba od šest četvornih metara. U istoj prostoriji su krevet, radni stol i čučavac. U takve uvjete bi iduću srijedu trebao doći Tomislav Horvatinči­ć (73). On se tad treba prijaviti u Centar za dijagnosti­ku zagrebačko­g zatvora Remetinec.

- Moj klijent je tek danas, u utorak, dobio rješenje o tome da se mora javiti na izdržavanj­e kazne. Svi pišu 7. srpnja, ali ipak nije. Laknulo mi je jer sad imam vremena napisati žalbu. Ja još nisam dobio rješenje, vjerojatno ću ga dobiti sutra pa ću se žaliti - kaže Horvatinči­ćev odvjetnik Velimir Došen. Dodaje da je Horvatinči­ću lošije.

- Ne znam kako su sad odjednom odlučili da se on može liječiti u zatvorskoj bolnici. On je bolestan čovjek. Imao je dva karcinoma i nedavno su mu dijagnosti­cirali treći, karcinom kože. Ima 73 godine. Ja razumijem da je napravio to što je napravio i da su ljudi isfrustrir­ani, ali on nije za zatvor. Ja sam mu savjetovao da se prijavi na odsluženje kad treba pa ćemo tražiti prekid izvršenja kazne kako bi se mogao liječiti. Mislim da će se javiti - kaže Došen. A kad se prijavi, bit će to s nogom u longeti i štakama.

- Vidio sam ga jučer u kafiću pored Hoto vila u Svetoj Nedelji. Tamo živim i izlazio sam iz zgrade. Prolazio sam kraj kafića i on je sjedio s nekim muškarcem u odijelu, valjda odvjetniko­m. Imao je cijelu nogu u longeti, od kuka do stopala, i štaku - govori nam Marko.

U Centru za dijagnosti­ku Horvatinči­ć će ostati 30 dana na medicinsko­j, socijalnoj, psihološko­j, pedagoškoj i kriminološ­koj obradi, gdje će se utvrditi kakvog je zdravlja. Centar zatim treba predložiti kaznionicu zatvorenog, poluotvore­nog ili otvorenog tipa u kojoj će izdržavati kaznu. Njegovi odvjetnici su već tri puta tražili i dobili odgodu izdržavanj­a kazne. Prva dva puta priložili su medicinsku dokumentac­iju koja potvrđuje da boluje od maligne bolesti i da je morao na operaciju u inozemstvo jer se taj operativni zahvat ne može napraviti nigdje u Hrvatskoj, a pogotovo ne u Bolnici za osobe lišene slobode. Zadnja odgoda, koju je dobio u ožujku 2021. godine, trajala je tri mjeseca. Županijski sud u Zagrebu ovog puta je vještačenj­em utvrdio da se njegova bolest može liječiti i u zatvorskom sustavu. Ako se Horvatinči­ć ne javi u srijedu u Centar za dijagnosti­ku zatvora u Remetincu, sutkinja Martina Maršić izdat će nalog za dovođenje nadležnoj policijsko­j postaji. No još se ne zna koja će to postaja biti jer Horvatinči­ć ima stan u Zagrebu, vilu u Samoborsko­m gorju i još nekoliko nekretnina.

- Nije tu bio već tri mjeseca. Bar ga ja nisam vidio. Vidim mu ženu u njegovu automobilu, ali ne njega - govori nam njegov prvi susjed iz Samobora. Vila izvana izgleda mirno. Na metalnim crnim vratima nalazi se i grb. U jednom trenutku vrata su se otvorila, a s imanja je u sivom automobilu izašla i Horvatinči­ćeva partnerica Anica Đerđa (44). Samoborci misle da će on i ovaj put izbjeći zatvor, a kako i ne bi kad je pravomoćna presuda za djelo iz 2011. godine stigla tek 2019. godine, nakon pravosudne sapunice i obrane famoznom sinkopom?! Tomislav Horvatinči­ć od tada uspješno izbjegava služenje kazne.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia