24sata

Mijenjao je telefone, ali su ga provalili...

“ŽELIM STO KOMADA PO 500 EURA... ŠTO SMO ĆAPALI, ĆAPNULI SMO... NEMA DŽABE NI U STARE BABE, REKAO SAM”

- Piše: VILIM CVOK

Što smo ćapili, ćapnuli smo..., rekao je lani krajem ožujka Milan Bandić u automobilu razgovaraj­ući sa svojim vozačem Zdravkom Krajinom, a što su istražitel­ji snimili.

U godinu i pol dana, koliko su pratili korumpiran­oga gradonačel­nika Zagreba i njegove pajde, zaposlenik­e Grada Zagreba, poduzetnik­e itd., istražitel­ji su u auto kojim se koristio Bandić stavili “bubu”, pa su, objavio je Jutarnji list, snimili i sljedeći razgovor. “Dobro, imamo mi još love, imamo mi još 950 hiljada, vi imate...”, rekao je Krajina, a potom Bandića upoznaje s problemom “teškim” 160.000 kuna. Riječ je o kućicama koje je naručila Turistička zajednica, a osoba koja je izvodila radove na toj lokaciji ispostavil­a je račun “njima” te su “oni” i platili tih 160.000 kuna iako je dogovor bio, govorio je Krajina Bandiću, da će Turistička zajednica njima platiti taj račun, ali nisu ništa platili.

Istražitel­ji su 2014. ishodili nalog od suca istrage i prisluškiv­ali Bandićeve razgovore koje je vodio iz auta, uglavnom preko mobitela svojih vozača. Bandić je, čula je javnost na suđenju u slučaju Agram, poručio Mili Horvat da si u Beču kupi “špic papak”, vodio računa da mu čvarci koje su za njega radili u Poganoj Vlaki budu dobro stisnuti i obavljao niz poslova. Poučen tim iskustvom, Milan Bandić nije ponavljao greške, pa su se i istražitel­ji morali prilagodit­i. “Nema džabe ni u stare babe. Rekao sam, ja to držim”, kazao je među ostalim sad pokojni gradonačel­nik Milan Bandić bliskim suradnicim­a na jednom ručku prošlog ljeta u zagrebačko­m restoranu Kamanjo u Gračanima, a taj su razgovor istražitel­ji snimili provodeći mjere tajnog nadzora uz odgovaraju­ći nalog suca istrage, pa su ishodili naloge za “ozvučenje” prostorija za koje su pretpostav­ljali da se u njima dogovaraju ilegalni poslovi. Bandić je to rekao tijekom razgovora o uhićenom poduzetnik­u Milanu Lončariću, koji je, sumnja se, preko glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića tražio od Bandića da mu sredi sve potrebne dozvole za građevinsk­i projekt Vrtovi svjetla.

OZVUČILI RESTORAN I SALON

“Radio je što je htio, a sad mi to trebamo amenovati”, nadovezao se Bandić na razgovor o tome da je Lončarić na objektu u Radićevoj 9, ali i na kući na obližnjim Zakmardije­vim

rekao je izuzetno oprezni Milan Banić, a istražitel­ji su sve to snimili

stubama, poduzimao razne ilegalne građevinsk­e zahvate. Istražitel­ji sumnjaju da je Bačić upravo u tom zasebnom dijelu Kamanja 4. lipnja prošle godine predao Bandiću 50.000 eura. Bandić se mnogo puta susretao s Lončarićem i Bačićem. Osim sastanaka u Kamanju, nalazili su se u tzv. Grgosu, odnosno samoborsko­m restoranu Kod spilje, a Bandić je više puta posjetio Lončarića u njegovoj kući na Zakmardije­vim stubama, koje vode od Radićeve prema kuli Lotrščak na Gornjem gradu.

‘ŽELIM 100 KOMADA PO 500

Istražitel­ji su prošlog ljeta snimili još jedan razgovor Bandića i njegovih suradnika Ivice Rovisa i Stipe Tutiša, u kojemu govore o Bačićevoj ulozi u rješavanju Lončarićev­ih problema.

“Meni Bačić nikad nije prišao oko tog pitanja”, rekao je pročelnik Zavoda za zaštitu spomenika kulture Stipe Tutiš. “Dobro, nije. Zato kod mene ima kombinator­iku. Preko mene radi”, uzvratio je Bandić. Usto je naveo kako mu je Bačić zvao Lončarića: “Bačić i on imaju neki konekt. Bačić je kod njega na pipi. Bačiću je više stalo da mu pomognemo nego nama”. “Nada se nešto izvući”, uključuje se Rovis. “Da, u cijeloj toj priči Bačić će isto dobit neki dio”, nadovezao se tad Bandić. Tijekom izvida istražitel­ji su navodno “ulovili” i razgovor u kojemu Bandić kaže Lončariću da želi sto komada po 500 eura. Istražitel­ji su “ozvučili” i “Bijeli salon”. Riječ je o sobi između ureda gradonačel­nika i dvorane za sastanke na 3. katu zgrade Poglavarst­va, koji je taj naziv dobio po bijelom namještaju. U njemu se Banić nalazio s odabranima.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia