24sata

Ne ograničava­jte nas, pomozite nam

POSLODAVCI VS. PLENKI Zabrana i ograničava­nje rada trgovina nedjeljom donijet će više štete nego koristi, stava je Denis Čupić

- Piše: SNJEŽANA KRNETIĆ

Osim što namjerava zabraniti rad trgovina nedjeljom, izuzev njih 16 u godini, plan Vlade je ograničiti njihov rad najdulje do 21 sat.

Izmjenama Zakona o trgovini propisane su i oštre kazne za prekršitel­je, ali i iznimke, a primjena bi krenula od početka 2022. godine.

- Zaustavite ovaj čudan eksperimen­t, koji ne treba provoditi jer će donijeti više štete nego koristi - poručio je vladajućim­a Denis Čupić, direktor najvećeg domaćeg trgovačkog centra, Westgate. Napominje kako se krivim zakonom pokušavaju regulirati ispravne stvari.

- Vlada bi jaču poruku poslala kad bi intervenir­ala u Zakon o radu i zaštitila sve radnike u svim sektorima da bi se rad nedjeljom adekvatno platio za sve struke. Radnika ili radnicu na benzinskoj, u kladionici, ali i policajca, liječnika koji radi nedjeljom, treba adekvatno platiti - rekao je Čupić navodeći kako je postojeći zakon po tom pitanju manjkav i ne propisuje koliko radna nedjelja mora biti plaćena. Upozorava i kako je potpuno krivo smanjivati ekonomsku aktivnost u vrijeme krize koja je ionako smanjila promet, primanja radnika i samim time kupovnu moć. Efekt ovog zakona neminovno će, nastavlja, dovesti do viška radne snage, odnosno do toga da bi bez posla u sektoru trgovine moglo ostati oko 25.000

NEĆE SVE ZABRANITI ljudi. Najbolji test o tome žele li građani kupovati nedjeljom jest doći taj dan u bilo koji šoping centar i vidjeti koliko ljudi tad kupuje.

Grupa velikih trgovaca već ima pripremlje­na pravna mišljenja te će sigurno, donese li se ovaj zakon, obratiti Ustavnom sudu, a ako ga on ne sruši, ići će i prema Europskom sudu. Ekonomist Damir Novotny napominje kako zabrana rada trgovina nedjeljom s ekonomijom nema nikakve veze nego je riječ isključivo o političkom i svjetonazo­rskom pitanju. Iako je praksa od zemlje do zemlje različita, u turistički snažnim zemljama poput Italije, Španjolske ili Grčke nedjeljom trgovine rade.

- Mi imamo dio ekonomije koji je okrenut prema turizmu i zabrana bi mogla izazvati negativne učinke - ističe Novotny.

 ??  ?? Iznimno bi mogle raditi benzinske, kafići u lukama...
Iznimno bi mogle raditi benzinske, kafići u lukama...
 ??  ?? premijer Andrej Plenković o izmjenama Zakona o trgovini
premijer Andrej Plenković o izmjenama Zakona o trgovini

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia