24sata

NOJ AMERICI DOLAZI OD LAMBDA VARIJANTA KORONE LICEMJERU!

- Piše: NIKOL ZAGORAC

TRAŽE OD DRUGIH, A SAMI NE MOGU

Nitko nema ekskluzivn­o pravo svojom neodgovorn­ošću dovesti u pitanje zdravlje onih s kojima se slučajno sretne u liftu, u restoranu ili bilo gdje. Nitko, ni jedna jedina osoba u ovoj zemlji.

Naglasio je to jučer ministar gospodarst­va Tomislav Ćorić govoreći o uvjetovanj­u dobivanja potpora samo za cijepljene zaposlenik­e. A kako dan ranije nije znao koliko je zaposlenih u njegovu ministarst­vu cijepljeno, novinari su ga i jučer pitali je li provjerio taj podatak. Nije, kaže, niti pokušavao.

- Mi u ministarst­vu konstantno na razini kolegija i pojedinih uprava komunicira­mo da oni koji još nisu učine iskorak i cijepe se. Kao što znate, pravila GDPR-a onemogućav­aju situaciju u kojoj možete ući u svako ime i prezime i zahtijevat­i taj podatak. Ja ne želim ulaziti u intimu svojih zaposlenik­a - poručio je. A upravo isto to bi on i ekipa iz Vlade tražili od privatnih poslodavac­a. “To nije točno”, odgovara Ćorić.

- Mi tražimo i očekujemo da se svi dionici u društvu ponašaju odgovorno. Znači, razgovor s djelatnici­ma, odgovorno ponašanje znači ukazivanje na probleme i brojke. U ovom trenutku kad se netko premišlja je li mu komotno ne cijepiti se do kraja ljeta ili ne cijepiti se uopće jer će se drugi procijepit­i, čuo sam i takve argumentac­ije, Hrvatska, kao i sve zemlje Europe i svijeta, broji tisuće umrlih od korone, a koji su naši prijatelji, rodbina i, u konačnici, obveznici plaćanja poreza u našoj zemlji - kaže i naglašava kako “lažni gurui pod egidom ravnopravn­osti i zaštite raznih prava propagiraj­u pravo da ugroze sebe, druge i hrvatsku ekonomiju na najgori mogući način”. Na ponovno pitanje kako očekuju od poslodavac­a da dostave koliko imaju cijepljeni­h radnika ako se on sam poziva na GDPR i ističe da taj podatak ne može tražiti u ministarst­vu, Ćorić poručuje kako se prava koja proizlaze iz HZZ-a trebaju vezati za odgovornos­t svake pravne osobe.

- HZZ, kao institucij­a koja propisuje pravila po pitanju mjera za očuvanje radnih mjesta, i Vlada, koja stoji iza HZZ-a, ima pravo promišljat­i tako da inzistira na odgovornos­ti svakog dionika u društvu. Svakog. Ne jednog, privatnog ili javnog, svakog - kaže. Inače, 24sata su još prekjučer tražila podatak od svih ministarst­ava o broju cijepljeni­h zaposlenik­a, ali odgovor do danas nismo dobili niti iz jednog.

 ??  ?? Ne želim ulaziti u intimu zaposlenik­a, kaže Ćorić
Ne želim ulaziti u intimu zaposlenik­a, kaže Ćorić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia