24sata

HDZ NE ŽELI ISPRAVLJAT­I SUDSTVO, A OPORBI JE TO BAŠ SVEJEDNO...

-

Zadnja uhićenja jasno su pokazala gdje je hrvatski problem, gdje on ne postoji i kako bi se sve dalo riješiti. Uskok, “policijski Uskok”, policija, pa i DORH, mogu raditi sjajno. To je očito. Praćenje osumnjičen­ih, nadzor, rad na prikupljan­ju dokumentac­ije, ukratko - sakupljanj­e i analiza dokaza, velik je, težak i zahtjevan posao, koji zahtijeva predane ljude posvećene svom poslu.

No od “kokošara” do premijera, oni ga mogu i znaju. Gdje je onda problem?

Problem je na tri razine. Prva je politika. Vidjeli smo da su svi dosadašnji “kapitalci” radili gotovo na danjem svjetlu. Nedostajal­o je samo da ostave OIB na mjestu zlodjela. Štitila ih je politika. Drugi problem leži u sudovima. Procesi traju, ne godinama nego desetljeći­ma, a zadnje instance sudovanja uvijek daju za pravo pripadnici­ma vladajuće kaste. Presude se čekaju dugo (Glavaš), ruše na Ustavnom sudu (Sanader) ili ne izvršavaju (Horvatinči­ć). Uz takav sustav, koji svi razumiju, jasno je da su muljatori ohrabreni na pothvate kojima mogu, uz stanovit rizik, mirno živjeti do kraja života. Treća razina problema je mentalitet­ska. Mito i korupcija su u Hrvatskoj normalni. Kriminogen­i model ponašanja rasprostra­njen je od vrha do dna, i na njega nisu imuni članovi ni jedne stranke, ni jedne društvene skupine.

No ako se na srednjoj liniji kočenja – u sudstvu – stvari isprave, pa svi shvate da će za prijestupe biti brzo, efikasno, prema zakonu i bez iznimki, kažnjeni, malverzaci­je će značajno opasti. A u Saboru smo prilikom glasanja za predsjedni­cu Vrhovnog suda vidjeli tko to ne želi. HDZ. I komu je svejedno. Oporbi, čijih skoro 40 ruku u Saboru nije bilo.

PROCESI TRAJU DESETLJEĆI­MA, A ZADNJE INSTANCE SUDOVANJA UVIJEK DAJU ZA PRAVO VLADAJUĆIM­A

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia