24sata

STARE LJESTVE DOMU ĆE DATI RUSTIKALNU NOTU

PRAKTIČAN UKRAS Drvene ljestve u interijeri­ma mogu se koristiti na razne načine. Mogu poslužiti za biljke, knjige, nakit, posuđe, ali i za odlaganje obuće u hodniku

-

Stare drvene ljestve, koje više možda ne služe svrsi, mogu biti odličan dodatak interijeru jer ćete njima začiniti prostor.

Ljestve imaju široku namjenu kad je riječ o uređenju interijera. Dvokrake ljestve sa širokim gazištem mogu biti drukčija polica na kojoj će odlično stajati ukrasi ili sobne biljke. Osim toga, ljestve možete pretvoriti u policu za cipele u hodniku. U kupaonici ljestve mogu postati police na koje možete odložiti kozmetiku, ručnike i ostale detalje. U spavaćoj sobi ljestve će biti odlična zamjena za police za knjige. Dobro očuvane stare drvene ljestve mogu vašem domu dati dozu rustikalno­g štiha, a ako ste zagovarate­lj modernijeg dizajna,

možete ih pobrusiti i obojiti. U minimalist­ičkom ambijenti svakako nećete pogriješit­i s bijelom, a ovisno o tome koje boje vam prevladava­ju u prostoru, birajte onu koja će se najbolje uklopiti u ambijent. Pastelne boje odlično se slažu uz klasičnu bijelu ili svijetlu boju drva. Za malo odvažnije, boja mentola ili plava bit će pravo veselje u minimalist­ički uređenom interijeru. Što se tiče veličine, male ljestve bit će odlične za biljke. Njih možete postaviti i na terasu za vanjske biljke i začine. U ovom slučaju savjetujem­o prirodnu boju drva s obzirom na to da će se najbolje slagati sa zelenilom biljaka. Prostoriju ili balkon ova će kombinacij­a pretvoriti u mirnu opuštajuću oazu gdje će naglasak biti na prirodnom. Ako ljestve želite samo kao ukras, a pritom imaju usko gazište, nije loša ideja postaviti ih uz sami zid. Kako ne bi bile prazne, odaberite nekoliko detalja koje će ih krasiti, poput malih kaktusa, knjige ili nekog ukrasa za koji ste sigurni da neće tako lako pasti. Popunjen zid u ovom će slučaju zamijeniti slike, no neće izgledati ništa manje profinjeno. Dapače, šarmantne drvene ljestve dat će domu rustikalnu notu i starinski štih.

Čak i derutne ljestve u ovom slučaju nisu za otpad. Mnogi ljubitelji uređenja interijera u njima vide pravo blago.

Stare obiteljske fotografij­e na njima će izgledati još posebnije, dati im još topliju notu obiteljsko­g sklada i tradicije. Osim toga, ljestve mogu dobro poslužiti biljkama penjačicam­a, a dom pritom može izgledati kao mala urbana džungla. Za one vještije u DIY projektima, jednokrake drvene ljestve mogu poslužiti za viseće posude. Važno je dobro postaviti ljestve malo ispod razine stropa. Na njih se mogu vješati biljke, ali i lampice koje su posljednji­h godina neizostava­n dodatak za dozu romantike u interijeri­ma. Onaj jedan stolac u sobi koji vječno služi za odjeću i stvari koje se odlažu u pokretu možete zamijeniti uređenim malim ljestvama. Važno je odrediti njihovo mjesto u prostoru. U dnevnom boravku časopise i novine možete prebaciti preko uskih prečki drvenih ljestava. Za razliku od klasičnog odlaganja, izgledat će profinjeno i drukčije, a pritom će sve biti preglednij­e. Osim toga, ljestve možete koristiti kao okvire za dječje crteže - u prostoru između dvije prečke postavite drvene okvire. Važno je da odgovaraju dimenzijam­a i da su dobro pričvršćen­e. Dječji radovi tako ne trebaju više biti pričvršćen­i magnetima za hladnjak. U spavaćoj sobi ljestve bi mogle biti odličan stalak za nakit. Ako imate mnoštvo ogrlica, one u ovom slučaju mogu biti nadohvat ruke. Na površini jedne stepenice, koja gleda prema van, možete postaviti i spužvasti materijal na koji ćete zakvačiti naušnice. Umjesto noćnog ormarića, ljestve s barem jednim širokim gazištem bit će odličan izbor za odlaganje. Ako su ljestve visoke, možete na gornji dio objesiti viseću lampu. U kuhinji drvene ljestve mogu postati stalak za tave, lonce i drugi kuhinjski pribor. Osim što će izgledati dobro, olakšat će vam baratanje kuhinjskim pomagalima zbog preglednos­ti. Ovisno o tome čemu će ljestve poslužiti, važno je da su stabilne i sigurne za dom.

 ??  ??
 ??  ?? UNIKATAN DETALJ U dnevnoj sobi stare ljestve možete postaviti na tepih, a na njih staviti ukrase i manje posude s biljkama. One sa širokim gazištem poslužit će i za veće biljke. U kupaonici će biti odlične kao stalak za ručnike.
UNIKATAN DETALJ U dnevnoj sobi stare ljestve možete postaviti na tepih, a na njih staviti ukrase i manje posude s biljkama. One sa širokim gazištem poslužit će i za veće biljke. U kupaonici će biti odlične kao stalak za ručnike.
 ??  ??
 ??  ?? LJESTVE VOLE BILJKE Sobne ili vanjske biljke i začine možete držati na ljestvama. Ako imate ljestve širokoga gazišta mogu biti zamjena za police. Biljke penjačice u kombinacij­i s visokim ljestvama dom će pretvoriti u urbanu džunglu. Ako ste vješti u samostalni­m projektima, ljestve možete postaviti malo ispod razine stropa, gdje ćete objesiti posude s biljkama. U domu će posudice s kaktusima i manjim biljkama u kombinacij­i sa svijetlim drvom biti odlična kombinacij­a.
LJESTVE VOLE BILJKE Sobne ili vanjske biljke i začine možete držati na ljestvama. Ako imate ljestve širokoga gazišta mogu biti zamjena za police. Biljke penjačice u kombinacij­i s visokim ljestvama dom će pretvoriti u urbanu džunglu. Ako ste vješti u samostalni­m projektima, ljestve možete postaviti malo ispod razine stropa, gdje ćete objesiti posude s biljkama. U domu će posudice s kaktusima i manjim biljkama u kombinacij­i sa svijetlim drvom biti odlična kombinacij­a.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia