24sata

‘BISERE’ SVOJEG SINA STAVLJAM NA MAJICE

ZA SVE MALIŠANE Andro je govorio ‘Eksplodira­t ću od ljubavi’ i ‘Srce će mi narasti’, a tata je izjave zapisivao. Sad ih je mama Petra tiskala na majice

- Piše: DIANA MARIĆ

Djeca su vječna inspiracij­a i nepresušni izvor zanimljivi­h “bisera”, koje većina majki nastoji zapamtiti ili u rijetkim situacijam­a prenijeti na papir, da se ne zaboravi. Puljanka i dizajneric­a Petra Fabian Kapov (40) tako je “bisere” svoga gotovo sedmogodiš­njeg sinčića Andre pretočila u pravu modnu priču te je osmislila brend Maya.

Tako su se najzanimlj­iviji Andrini “biseri” utkali u zanimljive majice, koje su do sada oduševile mnoga malena srca.

- Ideja se nametnula sama od sebe. Andrin tata Ante oduvijek je zapisivao Andrine izjave i, iako sam se u početku pitala čemu to, poslije sam shvatila da je postupio odlično. Jer koliko god se mi trudili zapamtiti njihove bisere, u sjećanju nam ostanu dva tri najdojmlji­vija, a ostalo nekako zaboravimo objasnila je Petra.

Tako je veseli i razigrani dječak Andro zaslužan za šarene majice koje su postale nezaobilaz­an modni i odjevni predmet mnogih dječaka i djevojčica. - Željeli smo nekako sačuvati taj dio njegova odrastanja, koji vrlo brzo prođe. Prebrzo. Evo njega, na jesen kreće u školu, a ja ne znam kad je prije to vrijeme proletjelo. Zato želimo imati pravi podsjetnik na trenutke koje ne želimo zaboraviti.

UZ NJIH DOLAZE I FLOMASTERI

Njegove izjave izazivaju veselje, ali i duboku emociju jer su često tako pronicljiv­e, imaju logike i puni smisao. Pravi smo sretnici što on svoje emocije i tako iskazuje. Ako mu je nešto vrlo drago, on će ‘eksplodira­t od ljubavi’ i ‘srce će mu narasti’, ali će reći i da se ne osjeća dobro jer želi jesti slatko. Sve je tata zapisivao u mobitel - kazala je dizajneric­a.

Na tržištu se sad mogu naći prve tri Andrine dizajnersk­e majice na njegove najdraže dinosaure, a s kojima u kompletu dolaze flomasteri za oslikavanj­e tkanine kako bi si svako dijete moglo samo dovršiti majicu. Na dnu stoji i Andrin kratak opis dinosaura, pa tako, primjerice, za gigantosau­ra piše: NAJVEĆI IKADA!

Tu je i sedam Andrinih citata, koje je ilustrirao svestrani pulski umjetnik i ilustrator Vibor Juhas. U muškoj i ženskoj varijanti, pa vizuala ima deset.

Najdraži su mi citati u kojima mi Andro pokušava reći koliko me voli, pa je tako nastalo: ‘Kad me zagrliš, napunim se ljubavi’ i ‘Srce mi je veliko jer te volim’.

Citata ima mnogo i možda su među još neobjavlje­nim neki od najsmješni­jih, poput: ‘Nema veze što nisam povukao vodu jer imam tebe’ ili ‘Kuc, kuc, ima tu mozaka?’, a to je rekao u kad tata nije iz prve shvatio što mu govori, objasnila je Puljanka. U taj neobični projekt krenula je sama, ali je, dodaje, imala sreće jer nije morala daleko i dugo tragati kako bi dobila za nju najbolje vizuale.

JOŠ ZAPISUJU ‘BISERE’

Međutim, potraga za materijalo­m i proizvođač­em nije bila tako jednostavn­a.

- Bila bi da sam prvo nazvala Marinu iz brenda Straca T-shirt. To je žena koja mi je, osim suradnje, dala nebrojeno mnogo dobrih poslovnih savjeta. To mi je uštedjelo vrijeme. Andro je, kad je čuo da pokrećem posao za koji je on zaslužan, odmah naručio one koje su njemu najdraže. Još zapisujemo njegove bisere. Toga uvijek ima. Neki dan smo, evo, za- pisali kad smo se nekamo žurili, a on nikako da krene: ‘I’m not tutto pronto’. Zabavno je uvijek. Citata će biti uvijek. Čim njegova seka počne govoriti, uključit ćemo i nju - dodala je. Kao i svakoj majci, Petri su najdraži citati oni u kojima joj pokušava reći koliko je voli i koliko mu je važno što i ona njega voli.

- Iz dječjih usta izađu originalne jezične kompozicij­e, poput: ‘Nemam snage za se obući. Mogu jedino sjesti i čekati’ do onih praktičnih, tipa ‘Barem da bi raslo stablo s kunama’. Reakcije su odlične. Bolje od očekivanih. Andrini prijatelji svi već imaju svoj primjerak majice, a zbog mnogih upita odraslih odlučili smo se i za liniju za odrasle - rekla je Petra. Andro je pravi mali kreativac koji obožava dinosaure.

Obožavane

JEDVA ČEKA DA SE KĆI PRIDRUŽI

dinosaure na svoj, jedinstven način, preuredio je bojama. Oboji on i sebe, pa na plaži često izgleda kao da je stigao iz nekog plemena. Inače je emotivan i empatičan - kazala je o sinu.

Iako je odnedavno majka i djevojčice, Petra kaže da je kreativnos­t odlična jer za nju ne treba čovjek izdvajati vrijeme.

- To nije posao, to je način života. Kad nešto izrađujem, u to uključujem cijelu obitelj, tako da jedva čekam da moja kćerkica Allegra malo poraste i da nam se priključi dodala je. Sljedeći korak je slikovnica, koju su dizajneric­a i sin Andro sami napisali i ilustriral­i u vrijeme pandemije. Vrtić je tad bio zatvoren, a Petra je zbog trudnoće bila u kući te je obitelj dobro iskoristil­a to vrijeme, koje se izrodilo u neobične kreativne ideje i pothvate.

NAJDRAŽI CITATI SU MI ONI U KOJIMA MI MOJ ANDRO GOVORI KOLIKO ME VOLI

Petra je ponosna na svog sina Andru

 ??  ?? PODSJETNIK
Zapisala je izjave djece, koja prebrzo odrastaju
PODSJETNIK Zapisala je izjave djece, koja prebrzo odrastaju
 ??  ??
 ??  ?? ZAJEDNO
Mama Petra i Andro napravili su i slikovnicu
ZAJEDNO Mama Petra i Andro napravili su i slikovnicu
 ??  ??
 ??  ?? SIMPATIČNE
Sinove izjave kod nje izazivaju veselje i duboke emocije
SIMPATIČNE Sinove izjave kod nje izazivaju veselje i duboke emocije
 ??  ?? SVI IH ŽELE
Osim mališana, ove majice žele imati čak i odrasli
SVI IH ŽELE Osim mališana, ove majice žele imati čak i odrasli

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia