24sata

Trebate provjeriti od koga kupujete i sve o tom trgovcu

JA, POTROŠAČ SVE O KUPNJI PREKO INTERNETA ZAVARAVANJ­E Tvrtka koja ima web adresu ‘hr’ ne mora biti registrira­na u Hrvatskoj. Ako nije, nije nadležan ni naš sud

- Piše: IVANČICA LADIŠIĆ

Naručio sam u internetsk­oj prodavaoni­ci ormar za cipele, za koji je pisalo da ga ne treba sastaviti, no trebalo je, požalio se čitatelj.

Nakon dostave nesastavlj­enog ormara požalio se trgovcu, no kaže da su oni potom promijenil­i opis ormara na svojoj internetsk­oj stranici. Razne zavaravaju­će prakse trgovaca koji posluju kod nas utvrdio je i Državni inspektora­t početkom godine. Kod njih pet su utvrdili da objavljuju zavaravaju­će informacij­e o osnovnim obilježjim­a ili cijeni proizvoda ili daju zavaravaju­će informacij­e o identitetu, što su nepoštene poslovne prakse trgovca. Iz Inspektora­ta upozoravaj­u kupce da prije sklapanja ugovora na daljinu, što je svaka kupnja preko interneta, provjere sve što mogu o tom trgovcu. Prema zakonu o zaštiti potrošača, članku 57., trgovac mora prije sklapanja ugovora dati informacij­e o glavnim obilježjim­a proizvoda, nazivu i sjedištu prodavatel­ja te adresu elektronič­ke pošte, cijenu proizvoda te uvjete plaćanja i isporuke, vrijeme isporuke, uvjete, rokove i postupke raskida ugovora te tko u tom slučaju plaća vraćanje proizvoda.

Pri kupnji na internetu proizvod se može bez navođenja razloga vratiti u roku od 14 dana, a trgovina za to obično ima obrazac. No treba provjeriti koji su uvjeti vraćanja, što se ne može vratiti i u kojim slučajevim­a trgovac neće vratiti sav novac. Neke trgovine kažu da se proizvod ne smije ni otvoriti, a za elektronič­ke uređaje da se ne smiju uključiti jer tad ne vraćaju sav novac. Zato prije kupnje treba pročitati opće uvjete, koji moraju biti objavljeni na internetsk­oj stranici tog trgovca. Tamo treba pisati i gdje je tvrtka registrira­na te koji je sud nadležan u slučaju spora. U općim uvjetima web shopa na koji se požalio čitatelj piše da je registrira­n u drugoj zemlji EU a ne u Hrvatskoj, iako ima hrvatsku domenu, adresu koja na kraju ima “hr”. Iz Inspektora­ta kažu da, ako potrošač smatra da su mu prava zakinuta, može to prijaviti Državnom inspektora­tu ispunjavan­jem elektronič­kog obrasca “Podnošenje prijava, na dirh.hr, slanjem prijave poštom ili predati u pisarnici Inspektora­ta.

PROBLEM

 ??  ?? Ako web shop nije kod nas registrira­n, potrošač će
teže izboriti svoja prava
Ako web shop nije kod nas registrira­n, potrošač će teže izboriti svoja prava

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia