24sata

Na put u Zagreb igrači nose skripte za fakultet

BOJE SE DINAMA Bio sam trener Valura, na Islandu sam od 1992., kaže Ejub Perušević (53) i dodaje da su islandski nogometaši bankari, odvjetnici...

- Piše: DUBRAVKO MILIČIĆ

Prije četiri godine s obitelji sam bio na ljetovanju u Hrvatskoj, pa sam došao na utakmicu Hajduka, kaže Ejub Perušević

Već s 27 godina postao sam trener. U četverolig­ašu sam bio igrač i trener, s njima sam od četvrte stigao do 1. lige, a poslije odlazim u Valur Reykjavík. Bio sam u Víkinguru 17 godina. Tri godine smo igrali u najjačem rangu. Danas sam u Stjarnanu, jednom od najvećih islandskih klubova, asistent sam u prvoj momčadi i šef omladinsko­g pogona.

Tim riječima predstavio nam se Ejub Perušević, koji je gotovo 30 godina na Islandu.

- Bilo je vrijeme crnih devedeseti­h, svatko je tražio neki izlaz. Većina ljudi radila je za bonove. Meni se pružila prilika da odem u Island i nisam je htio propustiti. O državi i nogometu nisam toliko znao. Trebao sam ostati šest mjeseci, ali sam, eto, do danas - kaže Perušević. Dinamov protivnik je Valur, gdje je Ejub bio trener.

- Znate što, Islanđani uz nogomet studiraju i imaju odlične poslove - počinje Ejub.

PREDSJEDNI­K JE ODVJETNIK

- Gotovo svi domaći igrači su fakultetsk­i obrazovani, rade kao direktori, odvjetnici, bankari, tako da im nogomet nije glavni izvor prihoda. Uostalom, u prvoj ligi igrači imaju oko tri tisuće eura na mjesec, naravno, ima ih onih koji imaju pet ili sedam, ali prosjek je oko tri tisuće eura - kaže Ejub. Kakav je Valur?

- To je jedan od najvećih islandskih klubova i ako Dinamo ne uđe maksimalno, mogu napraviti probleme. Imaju dva reprezenta­tivca Islanda, golmana i desnog bočnog. Jako respektira­ju Dinamo, ovdje je odzvonila pobjeda protiv Tottenhama, znaju da su dobili najtežeg protivnika. Ali oni svi rade uz nogomet. Evo, Guðni Bergsson, predsjedni­k islandskog nogometnog saveza, igrao je u Tottenhamu i Boltonu te je paralelno studirao pravo. Čim je završio igračku karijeru, otvorio je odvjetničk­i ured i danas je predsjedni­k saveza - kaže Ejub. Kakva će atmosfera dočekati Dinamo u Reykjaviku?

- Ma vrlo pristojna, nema tu divljaka, poštuju protivnika, uvijek čestitaju boljem, nema tu baklji. Ulaznice će biti desetak eura. I, da, ovdje nema mjera, sve radi, sve je kao prije korone - završio je Ejub.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia