24sata

Koliko ste cijepili zaposlenik­a, toliko ćete potpore dobiti

SINDIKATI SE POBUNILI Sastanak vladajućih, predstavni­ka poslodavac­a i sindikata završio je najavom uvođenja COVID potvrde za one koji traže sufinancir­anje države

- Piše: TINA OZMEC-BAN

Ministar rada i mirovinsko­g sustava komentirao je nove kriterije za dobivanje državnih potpora za očuvanje radnih mjesta.

Javnosti se obratio nakon sastanka socijalnih partnera.

STIŽE DODATNI KRITERIJ

- Ono što smo najavljiva­li, a to je da ćemo povezati covid potvrde, odnosno zdravstven­u i epidemiolo­šku odgovornos­t zajedno s poslovnom odgovornoš­ću, odnosno potporama – takav model danas smo predstavil­i poduzetnic­ima i sindikatim­a. Ovo je prvi sastanak predstavlj­ajući ovaj model. Dogovor je da se, nakon što raspravimo same elemente modela, da sljedeći sastanak održimo početkom sljedećeg tjedna. Uvodimo novi dodatni kriterij covid potvrda koje bi trebali imati zaposlenic­i za koje se očekuju potpore u financijsk­om smislu rekao je Aladrović i dodao kako tim modelom žele osnažiti odgovornos­t. - Bilo bi apsurdno da sami sebe vlastitom neodgovorn­ošću dovedemo u situaciju širenja zaraze i u situaciju pada ove sezone u odnosu na ono što možemo očekivati. Pozivamo na odgovornos­t i čvrsto vezivanje samih potpora poduzetnic­ima s brojem ljudi, zaposlenik­a koji će imati covid potvrde - rekao je ministar.

‘NEMA DISKRIMINA­CIJE’

Na pitanje što ako poslodavac ima 100 zaposlenik­a, a 99 ih ima potvrdu, Aladrović je poručio kako poslodavac onda dobiva potporu za 99 zaposlenik­a. Odnosno, poslodavci mogu očekivati potpore samo za onaj broj zaposlenik­a koji ima Covid potvrdu. - Nitko ne vidi elemente diskrimina­cije ili dijelove protuustav­nih mjera - odlučan je ministar. Dodao je kako su njihovi planovi u skladu s Ustavom. Sindikati nisu oduševljen­i najavama.

IDU NOVI SASTANCI

 ??  ?? Ministar je najavio nove susrete sa
socijalnim partnerima
Ministar je najavio nove susrete sa socijalnim partnerima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia