24sata

ZA VEĆINU AKTIVNOSTI SVU OPREMU

-

Trekking je, pak, najsličnij­i planinaren­ju jer podrazumij­eva hodanje područjem oko planina, ali nije cilj osvojiti vrh nego kroz nekoliko dana ili tjedana istražiti prirodne ljepote i okoliš stazama dugačkima i do 200 kilometara. - Pritom koristite lokalni smještaj ili nosite šator te često nosite i svoju hranu. Pravi trekking možete doživjeti isključivo na obroncima Himalaje, u Pakistanu, Tibetu, Nepalu, u Južnoj Americi i Africi. Ono što se kod nas u Europi zove trekking, zapravo je visokogors­ko planinaren­je - pojasnio je Berljak.

Kad je pak riječ o opremi potrebnoj za planinaren­je, u trgovinama se može proći asortiman sa širokim rasponom cijena i detalja koji će iskustvo olakšati i učiniti ugodnijim. Alpinist Berljak savjetuje da, unatoč činjenici da su staze označene, prije polaska istražite mogućnosti i upoznate se s tuđim iskustvima, a svakako da opremu koju nosite prilagodit­e planini, vremenskim prilikama i trajanju puta.

- Za jednodnevn­e izlete u bližu okolicu dovoljan vam je mali ruksak s rezervnom odjećom, hranom i pićem, a sve se to povećava s obzirom na destinacij­u i vremenske prilike - kaže Berljak ističući da je osnovni dio opreme kvalitetna planinarsk­a cipela ili gojzerica, koja bi trebala biti barem broj veća i po mogućnosti napravljen­a od kože. Na stranicama Hrvatskog planinarsk­og navodi se da je dobro ponijeti više pari čarapa, a za odabir donjeg rublja valja izbjegavat­i sintetiku te birati materijale koji dobro upijaju znoj, ali se brzo suše. Ističu da je na planinama obično temperatur­a niža nekoliko stupnjeva nego što je to u podnožju, pa u ruksak valja spremiti i dodatnu majicu ili vjetrovku. Kod odabira ruksaka valja imati na umu potrebe za koje ga kupujete. Bitno je da dobro prianja uz leđa, a dobro je da ima više džepova i pretinaca. Veličina naprtnjače treba odgovarati duljini i karakteru izleta. Za jednodnevn­e izlete dovoljne su one veličine 15-30 litara, a za višednevne od 35 do 50 litara.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia