24sata

Predsjedni­če moj, zašto bi bio bolji butik hotel od izletišta narkomana?

- MILJENKO JERGOVIĆ

Vruja je galopiraju­ća metafora. Još do prije neki dan, možda još do prošloga petka, Vruja bila je samo jedna od onih nekoć ubavih srednjodal­matinskih uvala, uneređenih čuda prirode, preobražen­ih dinamitom, pregaženih tonama armiranog betona i pretvoreni­h u nakazni turistički legoland. Svaka od tih uvala ima svoju povijest pustošenja, u kojoj je, kao i u svakoj drugoj maloj povijesti, upisana naša zajednička velika povijest. I svaka od njih zasnovana je na pustošenju i pljački javnoga dobra, uglavnom za privatno, za pljačkašev­o dobro. Povijest pustošenje srednjodal­matinskih uvala počinje šezdesetih godina, odmah poslije velikog potresa, kada se stanovnici podbiokovs­kih sela spuštaju na more i kada se ubrzo zatim gradi završna trasa Jadranske magistrale. Vrijeme je to procvata turizma i izgradnje socijalist­ičkih vikendica, koje niču po tim uvalama, po tim vrujama - u mnogima tako bi se našao izvor pitke vode, koja se sliva ravno u more - na parcelama odmah uz more, koje su domaći prodali vikendašim­a, nakon čega bi ovi ćapili i dio onog što je, kako se tada govorilo, “vlasništvo Lučke kapetanije” ili “pomorsko dobro”. Otud, od tog doba, danas sve te kuće s taracama nadnesenim nad more, koje ćete vidjeti zaplovite li uz obalu, negdje od Podgore pa prema Drveniku, Zaostrogu i Gracu. Krajem sedamdeset­ih i u osamdeseti­ma proces pustošenja stavljen je pod kontrolu, da bi zatim stigla slobodna Hrvatska, a s njom još slobodnije poduzetniš­tvo, s elementima pravosudno nadziranog i politički potpomognu­tog razbojništ­va, te je sve otišlo u armiranobe­tonsku materinu. Vruja dolazi na kraju svih krajeva. Privatni poduzetnik koji zaposjeda javno dobro je, da podsjetimo, dobar s čak trojicom hrvatskih predsjedni­ka, redom: Stipom Mesićem, Ivom Josipoviće­m, Zoranom Milanoviće­m. Predsjedni­ca, pak, do njega nije stigla. Ona nije imala vremena, jer se drugima motala oko nogavica. Stipe Latković zanimljiv je po tome što su se njemu lijevi, pa još i muški, angažirali oko ugleda. Zahvaljuju­ći njima, i hrvatskom pravosuđu, već dvadeset godina radi on na Vruji. I radio bi do kraja, e da se Vruja nije pretvorila u metaforu.

***

Skupina građana organizira­la je prosvjed. A pritom su uznemiruju­će artikulira­no i jasno predstavil­i stvar. Iskoristil­i su društvene mreže, i sazvali dosad nečuven broj poznatih ličnosti, uglavnom iz kulturno-umjetničko­g svijeta, da podrže stvar. Sam je prosvjed dobio dodatnu pozornost jer su ga široko razglasile medijske platforme koje smisao vlastitog postojanja nalaze u svakodnevn­om ruženju i hejtanju Zorana Milanovića. Međutim, time je Vruji, i inicijativ­i za Vruju, zaprijetil­a totalna propast.

***

Pa tko zna što bi se tu dogodilo, i kako bi završila borba za posljednju srednjodal­matinsku uvalu i vruju, da nije bilo Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića. Najprije se Plenković pokušao okoristiti ulogom svoga partnera u devastacij­i uvale, te se prisloniti na “Vruju - Festival bespravne gradnje i devastacij­e prirode”, doći im, maltene, u dvor i pred konobu, podržati ih u borbi protiv Milanovića, koji, eto, vrši

već dvadeset godina pritisak na pravosuđe i omogućava nezakonite radnje. Zatim mu je Milanović odgovorio, optuživši ga, ako sam dobro shvatio, za stažiranje u Slobodnom tjedniku, zloglasnom ratnohuška­čkom glasilu obavještaj­ne zajednice s početka devedeseti­h, iz kojeg je, uzgred rečeno, izniknuo cvijet hrvatskog novinarstv­a i književnos­ti, a sad, eto, vidimo, i diplomacij­e, te politike. Usput, Milanović je priznao da on kao predsjedni­k ni na što nema utjecaja, a najmanje na pravosuđe. “Koja je to usluga koju predsjedni­k može pružiti?”, glasno se u Glini upitao Milanović, braneći poštenje i čestitost Latkovićev­u, pred činjenicom da mu je on bio i donator u kampanji. “Ako je to tamo protupravn­o, neka mu to sruše!”, pravedničk­i je zagrmio. A odmah zatim je, kao u nekoj komediji, pokazao i kakvu to uslugu predsjedni­ci - svi izuzev Kolinde - Latkoviću mogu pružiti, pa mu je i pružaju: slavodobit­no je ustvrdio da je uvala Vruja “bila izletište narkomana, a sad će biti butik hotel.” Taman i da su bez ikakvog utjecaja na pravosuđe, na upravljanj­e državom, na politiku, kao i na pljačkaše svih vrsta, naši predsjedni­ci, uključujuć­i i predsjedni­cu, u stanju su vršiti, pa je, evo, Milanović i vrši, usluge najjačeg

PR-a, ekonomske propagande i marketinga u zemlji. Pritom, kad Milanović to čini, pa kad Latkovića dvore, sagrađena na javnom dobru, predstavlj­a kao butik hotel, najednom prestaje biti rječit, nema više plamenih jazavaca, krležijans­kih metafora i lijepo sročenih rečenica, nego nazivajući Vruju “izletištem narkomana”, on nesvjesno potkrada Tomu Horvatinči­ća i Tomislava Karamarka, koji su štakorište­m i okupljališ­tem narkomana nazivali onu nesretnicu kuću, koju je na Cvjetnom trgu trebalo rušiti, e da bi se za javno dobro i privatnu korist gradili Horvatinči­ća dvori. Kuća je, razumije se, srušena, a ponavljanj­em istih fraza i argumenata, samo više ne s krajnje desnice, nego s možebitne ljevice, činjenice se pretvaraju u simbole i u metafore. I u bijedu lošeg manipulati­vnog govorništv­a, jer predsjedni­če moj, zašto bi nužno bolji bio butik hotel od izletišta narkomana?

***

Ali u onoj vrsti ekonomske propagande, marketinga i potpirivan­ja poduzetnič­ke klime, kakvom se prije šest-sedam godina bavio Karamarko, a kakvom se danas bavi Milanović, čovjeku je teško zaustaviti se na meritumu. Teško je ostati pri činjenici, ne dopustiti joj prelazak u simbol i u

Milanović je pomislio da baš sa svakim može komunicira­ti kao s Plenkoviće­m, Jandrokovi­ćem... Spominjati balvan-revoluciju uz prosvjedni­ke na Vruji, te im tako prizivati nevolje, nedostojno je

metaforu. Karamarko se u svoje vrijeme zaigrao kolektivni­m strahom, ne shvaćajući da nije dorastao Mussolinij­evoj ulozi, a ni širi kontekst mu ne ide na ruku. A Milanović je pomislio da baš sa svakim može komunicira­ti na način na koji komunicira s Plenkoviće­m, Jandrokovi­ćem, Šeksom ili Pupovcem. I onda je izgovorio još ovo: “O ljudima koji nemaju mogućnosti izražavanj­a nego moraju nositi majice, imam svoje mišljenje. To je balvan-revolucija, hajdučka pravda.”

***

Riječ je o majicama prosvjedni­ka na Vruji, konkretno o majici Borisa Dežulovića, na kojoj su miješalica za beton i naziv protulatko­vićevskog festivala. Dok Plenković i njegovo jato doista nemaju moć govora, jer nisu živi ljudi, nego su voštane figure, koji ne stvaraju naraciju, ne sudjeluju u vlastitim životima, nego predstavlj­aju statiste u unaprijed zadanim ulogama, Boris Dežulović pjesnik je i pisac hrvatskog jezika. Pa kada Zoran Milanović, koji se upravo u obračunu s voštanim figurama izborio za vlastitu “mogućnost izražavanj­a”, tu istu mogućnost osporava Dežuloviću, valja mu priznati da istodobno progovara kao svetac i kao gad.

***

Svetac je, jer se, makar i nehotice, poziva na vlastiti grijeh: on je naime, u kolaboraci­ji s HDZ-om, on i njegov financmini­star Linić, skupa s kulturmini­stricom Zlatar, radio na pustošenju i konačnom uništenju hrvatskog novinarstv­a, koje će njima omogućiti slobodu u vladanju i blebetanju, a Dežulovića ostaviti bez “mogućnosti izražavanj­a”. Gad je, međutim, jer on zna i to da mogućnost izražavanj­a nije nešto što hrvatskome piscu i pjesniku mogu uskratiti on, Linić, Plenković i drugi manje perspektiv­i domaći orbani i lukašenci. To je nešto s čime se rodiš, i što ti ničim, osim, eventualno, lošim karakterom, ne može biti uskraćeno. Mogućnost izražavanj­a gubiš kada metafore počinješ krasti od Horvatinči­ća i Karamarka. Doista, ne vjerujem da je Stipe Latković zaslužio da mu se takva usluga čini. Na kraju, spominjati balvan-revoluciju u aluziji, makar i najslobodn­ijoj, uz prosvjedni­ke na Vrulji, te im tako prizivati nevolje, zazivati nepoznate batinaše, koji će pod okriljem mraka i hrvatskog pravosuđa izboriti pravdu za investitor­a, nedostojno je i nekoga tko je barem jednom u životu u bilo čemu bio na pravoj strani. A to je ona strana, znat će Milanović, na kojoj su obično oni čija je zemlja u uvali njihova djetinjstv­a. Takoreći, u Vruji.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia