24sata

‘Samo s robotom mogu se micati’

MORA HODATI Luka Novak (4) iz Baranje rođen je s oštećenjem na mozgu, pa mora na skupe terapije da bi mogao hodati. Ako prestane, prijeti mu paraliza

- Piše: IVA MILOTIĆ

Ništa ne bismo tražili da ne vidimo napredak. Ali napredak je nevjerojat­an. Luka ni sam ne može vjerovati kad pomakne svoje nožice. Sa suzama nam se pohvali: ‘Mama, tata, gledajte ovo’, kaže Marijan Novak (36).

Njegov je mališan rođen s oštećenjim­a na mozgu, što je utvrđeno kad je imao devet mjeseci. Tad je počela njihova borba.

- Liječnici su rekli da bi Luka mogao prohodati, samo se mora intenzivno posvetiti terapijama. Bez njih mu prijeti paraliza - kaže Lukin otac. “Tata, kad idem opet na robota da mogu malo hodati?”, pitanje je koje Luka neprestano ponavlja. Pritom misli na lokomat, na kojem vježba u Poliklinic­i Glavić, a riječ je o robotski asistirano­j terapiji za hod. Samo uz pomoću tog robota Luka se može micati. Na nju ide već devet tjedana, a trebao bi ići 24. Tako će zaokružiti prvi od ukupno tri ciklusa, koje bi trebao proći u tri godine. Nakon toga, nadaju se svi, i roditelji i struka, Luka bi mogao prohodati. Paralelno ide u drugu poliklinik­u, u kojoj jača trup da bi uopće mogao ići na lokomat. Iznos godišnjeg ciklusa u jednoj klinici je 180.000 kuna, a u drugoj 150.000. Obitelj je humanitarn­om akcijom “Svi za Lukin korak”, koja je počela u svibnju, do sada prikupila gotovo 400.000 kuna, pa mogu reći da imaju za jedan ciklus Lukinih terapija. Međutim, ostaju još dva. Tad bi mu se trebao ostvariti san, a to je da zaigra nogomet. Ovaj mali nogometni fan za sada samo gleda svoje društvo u igri.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia