24sata

10 GODINA NE ZNAJU TKO JE PROJURIO NA CRVENO...

Neda i Ivan Bujević 1. rujna 2011. čekali su na semaforu Ozaljske u Zagrebu i poginuli jer ih je, nakon sudara s Audijem, pokupio Porsche

- Pišu: V. CVOK, H. TKALČEVIĆ

Kakav sudski postupak? Pa od prometne je prošlo 10 godina, zar to još nije gotovo, kazao nam je suprug Nede Bujević i otac Ivana Bujevića, koji su poginuli na križanju Ozaljske i Nehajske 1. rujna 2011.

Zatekli smo ga u prizemlju skromne kuće na zagrebačko­j Trešnjevci, gdje je i tad stanovao sa suprugom i sinom. Nije znao ni da su bila optužena dva vozača, no kako nam je rekao, suđenje ga ni ne zanima. Uz njega je bila starija sijeda žena, koja nam se predstavil­a kao baka. Rekla je da ne žele razgovarat­i o prometnoj jer im je vrlo teško kad se prisjećaju gubitka. Riječ je o nesreći koja je 1. rujna 2011., malo poslije 12 sati, bila na križanju Ozaljske, Nehajske i Okićke u Zagrebu. U nesreći su poginuli majka i sin, Neda (49) i Ivan Bujević (18). Dok su stajali na semaforu i čekali da im se upali zeleno kako bi prešli cestu, na njih je Porsche Cayenneom naletio Mladen Guštin. Prvo je za prometnu bio optužen samo Mladen Guštin, a nakon tri godine s njim je suoptužen i Damir Strmečki. Guštin je nedavno, nakon duge bolesti, preminuo, pa je na optuženičk­oj klupi ostao samo Strmečki.

‘BILO JE ZELENO, NISAM KRIV’

- Tog tragičnog dana išao sam se naći s bratićem u Okićku. Dolazio sam iz smjera Nehajske. Kad mi se upalilo zeleno za ravno, krenuo sam, a na mene je velikom brzinom naletio Porsche. Udario me u prednji dio auta. Ostao je tom traku. Pomislio sam: ‘Dobro da nitko nije stradao’. Kad sam izašao, vidio sam razmjere te katastrofe, da su poginuli majka i sin. On je imao 18 godina, kao i moj sin tada. Ta tragedija me teško pogodila i dan danas živim s time. Znam da nisam kriv i uopće mi nije jasno kako sam se našao u ovoj ulozi. U prvoj fazi bio sam svjedok jer je pokojni gospodin prošao kroz crveno i naletio na mene, a nakon tri godine nađem se u optužnici. Nije mi jasno ni kako ni zašto. Sve su to okolnosti zbog kojih sam duboko potresen. Tisuću puta mi kroz glavu prođe što bi bilo da sam naišao sekundu prije ili kasnije i često mi se vrti taj film u glavi - rekao je Strmečki u svojoj obrani. No tužitelj smatra da je tijekom postupka dokazano da je Strmečki kriv.

‘PROŠAO JE KROZ CRVENO’

- Smatram da je kritične zgode na semaforu u Nehajskoj imao crveno, no da se u jednom trenutku upalilo dopunsko zeleno za skretanje u desno, u Ozaljsku. To je kod njega dovelo do pogrešne procjene da uđe u raskrižje zadržavaju­ći smjer kretanja za ravno. U tom trenutku u križanje je ušao Porsche koji se kretao velikom brzinom Ozaljskom k zapadu, i to dok je za njega žuto svjetlo prelazilo u crveno. Nakon sudara poginule su dvije osobe. Smatram da je Strmečki počinio kazneno djelo tzv. neizravnom namjerom te tražim da ga sud proglasi krivim i osudi primjereno­m kaznom - rekao je tužitelj. Slaven Martić, odvjetnik Damira Strmečkog, smatra kako tijekom postupka nije nedvojbeno dokazano da bi Strmečki počinio kazneno djelo na način opisan u optužnici.

- Moj klijent je optužen 22. srpnja 2014., tri godine nakon što je za prometnu nesreću optužen Guštin. Analizom vještakova nalaza obrana smatra da nije moguće utvrditi da se kazneno djelo dogodilo na način opisan u optužnici, pa predlažem da se primjenom načela ‘in dubio pro reo’ (u dvojbi u korist optuženika) Strmečkog oslobodi - rekao je u završnom govoru odvjetnik Martić.

Sutkinja Županijsko­g suda u Zagrebu Tamara Pleše nepravomoć­nu presudu objavit će u ponedjelja­k.

 ??  ?? SMJER KRETANJA AUDIJA
SUDAR AUDIJA I PORSCHEA
SMJER KRETANJA PORSCHEA
SMJER KRETANJA AUDIJA SUDAR AUDIJA I PORSCHEA SMJER KRETANJA PORSCHEA
 ??  ?? Neda i Ivan Bujević čekali su na semaforu kako bi prešli cestu. Nakon sudara Porsche ih je odbacio. Od zadobiveni­h ozljeda su preminuli.
Neda i Ivan Bujević čekali su na semaforu kako bi prešli cestu. Nakon sudara Porsche ih je odbacio. Od zadobiveni­h ozljeda su preminuli.
 ??  ?? Damir Strmečki Audijem A8 kretao se Nehajskom prema Okićkoj malom brzinom. Tvrdi da je za njega na semaforu bilo zeleno.
Damir Strmečki Audijem A8 kretao se Nehajskom prema Okićkoj malom brzinom. Tvrdi da je za njega na semaforu bilo zeleno.
 ??  ?? Porsche koji je vozio Mladen Guštin (koji je umro tijekom suđenja) kretao se Ozaljskom k zapadu brzinom od najmanje 74 km/h.
Porsche koji je vozio Mladen Guštin (koji je umro tijekom suđenja) kretao se Ozaljskom k zapadu brzinom od najmanje 74 km/h.
 ??  ?? UŽAS NA TREŠNJEVCI Stravična prometna nesreća dogodila se malo poslije podneva
UŽAS NA TREŠNJEVCI Stravična prometna nesreća dogodila se malo poslije podneva

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia