24sata

OD ROJSOVE ‘TKO JE JAMIO...’ DO BANDIĆEVE ‘ŠTO SMO ĆAPILI...’

- Piše: IGOR ALBORGHETT­I

Tomislav Klauški u novom Expressu (tjednik je na kioscima u prodaji na isti dan kad i ova kolumna) savršeno je opisao simbiozu HDZ-a i Milana Bandića. Taj razorni politički kancer, koji se multiplici­rao godinama, složio je Zagreb na koljena, ponizio ga i de facto pretvorio u ogled palanke i palanačkog duha, koje je tako sjajno analizirao Sanaderov mentor u Salzburgu, srpski filozof Radomir Konstantin­ović. Lavina skarednih detalja iz povjerljiv­ih razgovora koje je Bandić vodio sa svojim intimusima ne traži nikakvo dodatno objašnjenj­e. Bandić ima vozača Krajinu, ali ne zato da gradonačel­nika vozi okolo nego da mažnjavaju pare poreznih obveznika i građana. U talu. Ima i kuhara, liječnicu... Svi nešto kradu, varaju, izigravaju zakone. Manje kuhaju i liječe. Takva je tradicija duga. Obilježena izjavama od kojih se normalnim ljudima povraća.

Ljubo Ćesić Rojs sredinom devedeseti­h je rekao: “Tko je jamio, jamio”. Dr. Ivo Sanader sredinom dvijetisuć­itih, parafrazir­am: “...moramo sad iskoristit­i svoju priliku i uzeti što možemo jer tko zna kad će se više ponoviti...”. Da ne bude zabune, govori o sebi i stranci. Pa se Milan Bandić prije nekoliko mjeseci žali s udobnog stražnjeg sjedala Audija jataku Krajini: “... što smo ćapili, ćapnuli smo...”.

A što je to osim groznoga kontinuite­ta kriminalne djelatnost­i u nacionalno­j politici?! Pljačka ove države i njezinih građana koja ne prestaje, evo, 30 godina. Nekako je normalno da političari kradu. Podjela ratnog plijena nakon osvajanja vlasti. To je sve prirodno. Nagrada za trud. Šteta je što pokojni Milan Bandić nikad neće na sudu braniti svoje financijsk­e operacije. On je otišao, a ostali su njegovi pajde. Gomila njih. S vilama, stanovima, gotovinom...

A ŠTO JE TO OSIM KONTINUITE­TA KRIMINALNE DJELATNOST­I U NACIONALNO­J POLITICI?!

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia