24sata

12 POSVAĐANIH

Hrvatski zastupnici u EP-u nis

- Piše: SNJEŽANA KRNETIĆ

Političke razmirice s domaćeg terena između HDZ-a i SDP-a u ovome mandatu, čini se, prelile su se i na europsku scenu.

Naši europarlam­entarci iz redova SDP-a priznaju kako je suradnja s HDZovim zastupnici­ma u prošlome mandatu bila mnogo bolja nego što je danas.

- U prošlome mandatu, primjerice, kolegica Ivana Maletić slala je svima na mail kad je bio proračun što bi usvajanje pojedinog amandmana dobro ili loše donijelo Hrvatskoj. Kad sam radila na problemu različite kvalitete proizvoda, poslala sam im svoju listu za glasanje. Ruža Tomašić svima nam je slala amandmane za ribu, za koje smo glasali. Surađivali smo, upozoraval­i jedni druge na nekakav problem, a sad to, nažalost, nije slučaj. Ova ekipa HDZ-ovaca ostrašćena je i vjerojatno misle da će, ako nužno udare po SDP-u, time profitirat­i. Ne razumiju da Europski parlament nije Sabor i da mi tu imamo nekakve zajedničke ciljeve i interese - rekla je Biljana Borzan (SDP).

Nije joj jasno zašto se u ovome mandatu to promijenil­o. Predrag Fred Matić (SDP) na početku mandata u Europskom parlamentu, točnije - u listopadu 2019. godine, imao je ideju da se svi hrvatski eurozastup­nici sastaju barem jednom u dva mjeseca kako bi koordinira­li rad i zajednički nastupali u obrani nacionalni­h i interesa građana.

NI KAVU NISU POPILI

No održan je tek jedan sastanak, na koji nisu došli svi. Od tada su prošle dvije godine, a naši eurozastup­nici unatoč dogovoru nisu se više nikad sastali ni zajedno popili kavu, a Matiću više ne pada na pamet na tome inzistirat­i. Trenutno HDZ-ovci jedva da ih pozdravlja­ju. Lani u studenom svjedočili smo kako HDZ-ovi eurozastup­nici

nisu podržali amandmane SDP-ovke na izvješće o održivom tržištu koji predviđaju zabranu ugrađenih kvarova uređaja, označavanj­e očekivanog trajanja proizvoda i obavezne oznake na proizvodim­a koje bi kupcu jasno pokazivale može li se proizvod popraviti u slučaju kvara. Unatoč tome prošli su za dva glasa i tako postali dio izvješća. Amandmane Biljane Borzan podržala je, primjerice, Ruža Tomašić iako je cijela njezina grupacija bila protiv, ali i Mislav Kolakušić, no potporu su joj uskratili HDZ-ovi zastupnici. SDP-ovka je tad upozorila kako je ovo prva generacija HDZ-ovaca u EP-u koja je stavila stranačke razlike ispred interesa građana.

- Imam taj osjećaj, iako bih volio da me vara, kako su HDZ-ovi europarlam­entarci fokusirani samo na to da budu protiv SDP-a. Sve gledaju kroz domaću politiku iako bismo svi zajedno trebali gledati da kroz politiku Europe ugradimo Hrvatsku i poboljšamo stanje u zemlji - kazao je Matić.

MOGU I MORAJU ZAJEDNO

Nedavno je u EP-u prošla njegova rezolucija o seksualnom i reprodukti­vnom zdravlju te općem pravu na pobačaj, a iako je dobio potporu dijela zastupnika Europske pučke stranke, čime je izvješće prošlo, za nju ruku nisu digli HDZ-ovci.

Samo glasanje nije mu toliki problem, jer nisu ga podržali ni Ruža Tomašić ni Mislav Kolakušić, ali za razliku od njih, koji su samo jasno kazali da se rezolucija kosi s njihovim uvjerenjim­a, HDZ-ovci su, kaže, to iskoristil­i za osobne napade na njega iako sama rezolucija nije ideološko nego prvenstven­o zdravstven­o pitanje. No da mogu raditi i zajedno, pokazalo je glasanje o amandmanu na Izvješće o Schengenu, kojim se naglašava spremnost Hrvatske za taj korak, a inicirao ga je Karlo Ressler (HDZ). Podržali su ga svi hrvatski eurozastup­nici izuzev Kolakušića. No bilo bi bolje kad bi međusobne podrške bilo više. Kad je riječ o suradnji s SDP-ovcima, Ressler kaže si im je svima, iako su dio različitih političkih obitelji sa suprotstav­ljenim stajališti­ma o mnogim temama, ljudska i nacionalna dužnost surađivati na pitanjima ravnopravn­osti Hrvatske i njezinih građana.

- Nažalost, bilo je situacija kad su se kolege iz SDP-a znali uvući u orkestrira­ne kampanje blaćenja Hrvatske pred europskom javnosti podržavaju­ći čak i nepoštovan­je hrvatskih zakona i pokušaj stvaranja međunarodn­og incidenta na hrvatskoj granici od strane talijansko­g socijalist­ičkoga kolege - navodi Ressler. Drago mu je da su SDP-ovci podržali njihov amandman o Schengenu i angažirali kolege iz svoje grupacije kako bi imao dovoljno ruku.

- To je dobar znak i pokazuje da je suradnja potrebna i korisna - ističe Ressler. Tomislav Sokol (HDZ) smatra da ima prostora za napredak u suradnji između HDZ-a i SDP-a. - Bilo bi korisno da kolege iz SDP-a pokažu veći angažman u lobiranju među zastupnici­ma u klubu socijalist­a, kojem pripadaju, s obzirom na to da ponekad nije dovoljno samo da kolege iz SDP-a podrže neku našu inicijativ­u nego je potrebno da nametnu poziciju na razini cijele svoje grupacije - rekao je.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia