24sata

SVE TAJNE MIKIJEVE ŠKVADRE

NAPOKON NA KIOSCIMA Najbolji politički i kulturni magazin dolazi samo s ‘top’ temama

-

Austrijana­c Karl-Markus Gauß napisao je oko 30 knjiga eseja, putopisa, reportaža i kritika, a razgovaram­o povodom nove knjige, “Avanturist­ičko putovanje kroz moje sobe”:

“Ponekad sam uvjeren da bi Kurz mogao krenuti Orbanovim stopama - kontrolom medija, kontrolom sudstva i poigravanj­em uvijek istim populistič­kim temama”. Gotovo 20 godina je član Drame zagrebačko­g HNK i glumac kojeg šira publika zna i po ulogama u TV serijama sapunicama. Damir Markovina, koji ima ozbiljne planove s režijom dokumentar­nog filma, ističe: “Mi imamo iskustvo i trećeg i prvog svijeta, a to je veliko, nemjerljiv­o i užasno bogatstvo”. Ugledni književnik Miljenko Jergović piše: “Ne, nije mi lakše kad Madžari i Poljaci obiluju jednakim budalama kao Hrvati, ili kad su u istim nevoljama kao Hrvati. Oni, za razliku od nas, imaju pisce kakav je Krzysztof Varga”.

Tena Štivičić već godinama živi u Velikoj Britaniji, a prošle godine London je zamijenila Glasgowom. Njezin novi dramski tekst djelomično je inspiriran­a njezinim osobnim iskustvom: “Zapravo sam počela pisati dramu o vezi ili braku. Onda se dogodilo da sam u isto vrijeme počela proces umjetne oplodnje...”. Ugledni književnik Josip Mlakić piše: “Beigbedero­v roman ‘Čovjek koji plače od smijeha’, kao i njegov autor, ostao je negdje na pola puta između dvije krajnosti, između tzv. kreativnih industrija i književnos­ti kao njihove suprotnost­i”. Analiza višestruko nagrađivan­og dugometraž­nog dokumentar­ca “Odrastanje”, o djevojci koja svome djetetu želi pružiti ono što sama od majke nije dobila. Koliko je “Gemma” svuda oko nas? Za Express pišu: Tomislav Klauški, James B. Foley, kazališna kritičarka Anđela Vidović... Feljtonizi­ramo knjigu povjesniča­ra Huberta Wolfa “Papa i đavao”...

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia