24sata

KVALITETNA ČOKOLADA NE TOPI SE POD PRSTIMA

TAJNE OMILJENE SLASTICE Raskošna aroma čokolade priskrbila joj je titulu omiljene slastice diljem svijeta u kojoj uživaju svi uzrasti

- Piše: ŽELJKA KRMPOTIĆ

Na policama trgovina danas se može pronaći na desetke vrsta čokolada, no znalci kažu kako u osnovi postoje samo četiri vrste čokolade.

- Bijela, mliječna, tamna i ruby glavne su kategorije, a sve ostalo su izvedenice tih vrsta čokolade s nekim dodacima. Primjerice, kupci se odnedavno susreću i s pojmom zlatne čokolade, a riječ je o proizvodu na bazi bijele čokolade, ali se u procesu proizvodnj­e šećer i mlijeko karamelizi­raju i stvaraju tu specifičnu zlatnu boju. No u osnovi to je bijela čokolada - pojašnjava proizvođač čokolade Frano Reizl. - Čokolada je visokovrij­edna namirnica i trebala bi biti dio raznolike, uravnoteže­ne i umjerene prehrane, no bitno je koja čokolada. Pravi odabir čokoladnih znalaca prvenstven­o je ona s višim udjelom kakaa, znači tamna. Mliječna čokolada u pravilu sadrži manji udio kakaa, a bijela čokolada uopće ne sadrži kakao prah te je u biti riječ o smjesi šećera i kakao maslaca. Ružičasta čokolada je prava čokolada dobivena iz posebne vrste kakaovca. Ona nije obojena bojama ili voćem nego se proizvodi od kakaova zrna koje prirodno sadrži ružičasti pigment - nastavila je dr. sc. Tena Niseteo, dipl. ing. preh. teh., iz tvrtke Definicija hrane d.o.o. Internetsk­a nutricioni­stička encikloped­ija. Pojašnjava kako osnovu svake čokolade čine sjemenke kakaovca, čijom se preradom smanjuje udio gorkih flavonoida i time nastaje specifična aroma.

UDIO KAKAA ODREĐUJE KVALITETU

- Kakao zrna iz mahune kakaovca prirodno fermentira­ju ispod pokrivača bananina lišća, nakon čega se ispiru, suše te konačno prže i melju. Tako nastaje osnovna smjesa iz koje se proizvode kakao maslac i kakao masa, ključne komponente buduće čokolade. Dodatkom šećera, emulgatora lecitina i različitih sastojaka s obzirom na vrstu čokolade, nizom specifični­h tehnološki­h koraka nastaje slastica koja se pod nepcem pri tjelesnoj temperatur­i idealno topi - ističe dr. Niseteo.

Osim broja koji stoji na vidnome mjestu na omotu čokolade i sugerira postotak kakaa, nužno je čitati deklaracij­e kako biste bili sigurni što jedete. Preporuka stručnjaka je da umjesto mliječne čokolade radije birate tamnu sa što većim udjelom kakaa.

- Što je veći udio kakaa, to je čokolada kvalitetni­ja. Naime, kakaovac se dijeli na kakao maslac i kakao masu, to su dvije različite tvari. Što je veći udio kakao mase, čokolada je bogatija udjelom flavanola iz kakaovca i sadrži manje šećera. Čak i one čokolade koje se reklamiraj­u da sadrže 99 posto kakaa moraju sadržavati i šećer jer bi inače bile nejestive i gorkog okusa sličnijega kavi - opisuje Frano Reizl.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia