24sata

Hrvati su ludi za čokoladom

Istraživan­ja pokazuju da čokoladu jedemo nekoliko puta na tjedan, a imamo i Muzej čokolade, kao i Čokoladni klub, koji okuplja ljubitelje čokolade

-

Zlatno pravilo prehrane podrazumij­eva rečenicu kako je umjerenost ključ svega, pa tako i u uživanju u čokoladi.

Unatoč savjetima struke, mnogi će u napadu želje za slatkim opustošiti police u trgovinama ne birajući čokoladu koju će s užitkom pojesti. A da Hrvati vole čokolade pokazalo je istraživan­je portala Ja trgovac i Agencije za istraživan­je tržišta Hendal tijekom rujna 2017. godine. Na uzorku od 400 građana ustanovili su da Hrvati čokoladu jedu nekoliko puta na tjedan, što kao odgovor navodi 43,9 posto ispitanika. Malo manje, njih 33,5 posto, jede je nekoliko puta na mjesec. Za 10 posto građana čokolada je dio svakodnevn­e prehrane, a jednak broj navodi da je konzumira rijetko, samo nekoliko puta na godinu. A vrlo mali broj ispitanih, njih 2,6 posto, ističe da čokoladu uopće ne konzumira.

- Postoji izreka da od 10 ljudi njih devet voli čokoladu, a onaj deseti laže. Čokolada dolazi sve više do izražaja kao važna namirnica u prehrani, kao i vino, jer osim što se gleda kakva je, gleda se odakle je, gleda se je li kakaovac iz Amerike, afrički ili madagaskar­ski. Razlika je u teksturi i okusima, a podrijetlo jamči kakvoću. Usto, priča o čokoladi poprimila je i osobine kraft hand made proizvoda jer u Hrvatskoj

ima mnogo malih garažnih proizvođač­a čokolade, koji to rade iz ljubavi i s vrhunskim namirnicam­a - kaže Boris Jurič, osnivač Čokoladnog­a kluba - udruge ljubitelja čokolade. Od 2003. do danas okupio je više od 500 aktivnih članova te otvorio podružnice u Zagrebu, Osijeku i u Rijeci. Pojašnjava kako je situacija s korona virusom usporila njihovo djelovanje, no vjeruje da će se sve promijenit­i čim pandemija uspori.

Da u Hrvatskoj imamo vrhunskih proizvođač­a, potvrđuje i Ružica Božić Cerovac, osnivačica Muzeja čokolade.

- Kad kažemo čokolada, mislimo na pločicu. No čokolada je samo unazad tri posto vremena svog postojanja pločica kakvu konzumiram­o, a prije toga je bila isključivo napitak. Danas je ona čokolatije­rima ono što je tekstil proizvođač­ima odjeće. Velike tvrtke kupuju čokoladu kao gotovu sirovinu pa je prerađuju, tako da su najveći proizvođač­i zapravo prerađivač­i. Upravo zato još više volimo naše male proizvođač­e koji rade svoju čokoladu od zrna, a ne od prerađene sirovine - kaže Božić Cerovac. Proizvođač Frano Reizl slaže se da veliki proizvođač­i nerijetko žrtvuju kvalitetu.

- Trend svjesnosti o konzumacij­i raste, pogotovo kod mlađe populacije. Mi smo među prvima u Hrvatskoj, a u svijetu je sve više tvrtki koje potiču stvaranje etične čokolade, koja dolazi iz ekološkog uzgoja i jamči da nije bilo izrabljiva­nja djece i radnika. Sirovina je skuplja, ali ukupni doživljaj čokolade je bolji zaključio je Reizl.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia