24sata

PETE PUCAJU ZBOG KRIVE NJEGE, LOŠE OBUĆE I ZNOJENJA

ČESTA POJAVA Nekad zaboravimo obrisati vlažna stopala, no pomaže kupka od sode bikarbone i octa

- Piše: DUBRAVKA PRPIĆ ZNAOR

Naša stopala podnose mnogo toga, nose našu cijelu težinu, a ponekad zaboravimo na njegu. Razlozi sušenja kože, primjerice na peti, mogu biti neprikladn­a ili pogrešna njega, znojenje i obuća od umjetnih materijala, komentira kozmetičar­ka Zdenka Mihelj.

Sve to stvara veću mogućnost pojave gljivica i ekcema. - Često zaboravlja­mo dobro obrisati stopala i prste nakon tuširanja, a ako koža ostane vlažna, javlja se veća mogućnost pucanja, sušenja, pa i pojave rana - ističe stručnjaki­nja. Kućni i profesiona­lni tretmani razlikuju se, naravno, u više elemenata, no i kod kuće je jednostavn­o njegovati stopala. Za to nam trebaju piling, rašpica i krema.

Sve počinje kupkom, odnosno namakanjem stopala, kako bi koža omekšala.

- Možete probati recept od tri žlice sode bikarbone i 4-5 litara tople vode. Ovaj ritual je poput antiseptič­ke kupke.

Otopite sodu bikarbonu u vodi i potopite stopala na deset do petnaest minuta. Istrljajte ih potom grubljim frotirom da uklonite višak grube kože te nakon toga nanesite kremu za stopala - kaže Mihelj. Imate li malo veće zadebljanj­e, pomiješajt­e i jabučni ocat. Piling formulu možete napraviti i kod kuće.

- Ako iz nekog razloga ne stignete u salon, dio možete napraviti i kod kuće. Jedan od jednostavn­ijih načina je korištenje pilinga sa sitnom morskom soli. Pomiješajt­e žlicu maslinova ulja i pola šalice morske soli. Za miris dodajte kap odabranog eteričnog ulja. Pustite da piling-maska stoji na stopalima barem deset minuta - tumači stručnjaki­nja. Nakon uklanjanja nanesite kremu na kritične dijelove, zamotajte stopala u prozirnu foliju i držite tako dvadesetak minuta. Odlična krema za stopala je mješavina salicilne kiseline niskog postotka i glicerina ili vazelina, koju je moguće naručiti u većini ljekarni.

 ??  ?? Njegovana stopala primjećuju se ljeti, kad smo u sandalama ili bosi
Njegovana stopala primjećuju se ljeti, kad smo u sandalama ili bosi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia