24sata

SRECA! ZAGREB: BEBA KOJU SU NAŠLI U KUĆI SAD IMA OBITELJ

Mališan koji je imao šifru umjesto imena trajno je zbrinut. Još ne znaju tko ga je ostavio na zimi

- Piše: PAULA OSOJNIK

Nama nitko ništa nije došao reći. Ni policija ni socijalni radnici. Ne znamo što je bilo s dječakom na kraju. Nadamo se samo da je u dobrim rukama i da se netko brine za njega. Za one koji su ga ostavili nemamo riječi, priča nam to obitelj koja je sredinom ožujka u kući pronašla bebu.

S četiri mjeseca odmaka ne žele puno govoriti o toj temi. I dalje tvrde da ne znaju tko je i zašto dječaka ostavio kod njih. U prizemlju kuće s ljubičasto­m fasadom i dalje stoje dječja kolica. Ista ona u koja je sredinom trećeg mjeseca netko polegao dijete umotano samo u plahtu. Promrzlu i uplakanu bebu pronašla je 11. ožujka 17-godišnjaki­nja. Obitelj je odmah zvala policiju i Hitnu, koja je dječaka prevezla na KBC Zagreb, gdje su ga pregledali i zbrinuli. U bolnici je napušteni dječak dobio “ime i prezime” - N 2021 0297955 N - odnosnu šifru pod kojom je registrira­n. Smjestili su ga na dojenački odjel Klinike za pedijatrij­u. Liječnici su pri pregledu ustvrdili da je dobrog općeg zdravlja. Nije bio nedonošče, rodio se s urednom porođajnom težinom. Netko ga je, rekli su tad, hranio, njegovao i brinuo se o njemu. Po izgledu pupka zaključili su da je star

“SLOBODNI SMO ODGOVORITI DA JE CENTAR ZA SOCIJALNU SKRB ZAGREB PODUZEO SVE U NAJBOLJEM INTERESU DJETETA TE JE DIJETE TRAJNO ZBRINUTO”

potvrdili su iz CZSS-a Zagreb četiri mjeseca nakon što je netko ostavio dječaka

oko dva tjedna. Procedura je takva da je nadležni Centar za socijalnu skrb morao obavijesti­ti Dječji dom u Nazorovoj, a potom djelatnici Doma kontaktira­ti KBC Zagreb i dogovoriti preuzimanj­e bebe.

Iz Dječjeg doma u Nazorovoj nakon četiri mjeseca nam nisu mogli dati nikakve informacij­e i novosti o slučaju jer, kako kažu, kršili bi time odredbe o zaštiti identiteta i sigurnosti djeteta. Obratili smo se i Centru za socijalnu skrb Zagreb gdje su, unatoč strogim pravilima o dijeljenju takve vrste informacij­a, ipak potvrdili da je danas petomjeseč­ni dječak zbrinut.

- Slobodni smo odgovoriti da je Centar za socijalnu skrb Zagreb poduzeo sve u najboljem interesu djeteta i da je dijete trajno zbrinuto. S obzirom na obvezu centra za socijalnu skrb za osiguranje­m tajnosti i zaštite osobnih podataka korisnika, više informacij­a od navedenih nismo Vam u mogućnosti dati - kažu iz CZSS-a Zagreb. O novostima u slučaju dječaka ostavljeno­g u obiteljsko­j kući u Zagrebu upitali smo i policiju, no do zaključenj­a ovog broja nismo uspjeli dobiti nikakav odgovor. Susjedi obitelji koja je pronašla bebu složni su kako je grozno da netko tako ostavi dijete. O konkretnom slučaju ne znaju puno. Susjed koji živi preko puta obitelji doselio se tek prije mjesec dana, dok susjedi nekoliko kuća niže kažu da su o svemu ionako doznali iz novina. Svi se slažu kako je najbitnije da se dječaka zbrine i da mu se pronađe obitelj koja će ga paziti. Podsjetimo, slučaj kakav naša zemlja ne pamti zbio se sredinom ožujka, kad je bebu pronašla 17-godišnjaki­nja, nakon što se vratila s obiteljske proslave rođendana. Iako je cijela njena obitelj ostala na rođendanu, djevojka nam je prije četiri mjeseca ispričala da ju je nešto vuklo doma. Imala je, rekla je tad, nekakav čudan osjećaj, htjela što prije stići kući.

- Vidjela sam da u sobi u prizemlju kuće, gdje nitko ne boravi, gori svjetlo. Ušla sam u hodnik u kojem nema sijalice i krenula u sobu ugasiti svjetlo. Začula sam dječji plač, ali nisam odmah znala odakle dolazi. Tad sam vidjela da je u kolicima moje mlađe sestre netko ostavio bebu. Bila je hladna i već je poplavjela. Brzo sam uzela sekinu rozu dekicu i zamotala je - ispričala nam je još u ožujku 17-godišnjaki­nja. Dodala je i kako ju je to sve šokiralo. Dječaka je brzo odnijela na kat, gdje je radilo grijanje kako bi ga utoplila. Naime, temperatur­a je tog 11. ožujka u Zagrebu bila oko nule. Djevojka je potom nazvala ostale članove obitelji, koji su odmah došli doma, a onda su slučaj i prijavili policiji.

- Ubrzo je stigla i Hitna pomoć. Uzeli su bebu s dekicom i odvezli je u bolnicu - ispričala nam je tad majka 17-godišnjaki­nje.

Osudila je čin ostavljanj­a djeteta. Rekla je, i sama je majka i zna što to znači imati bebu. - Nikad svoje dijete ne bih mogla tako ostaviti. Pomisao da je bio tako mali sam, u plahti, u mraku, odmah mi tjera suze na oči. Ma strašno - ispričala je. Obitelji je jedino sumnjivo bilo što je peć preko koje imaju centralno grijanje bila otvorena. Iako vatra nije bila naložena, pretpostav­ljaju da je netko možda želio ugrijati sebe i bebu. Čak su sumnjali da im je dvotjednu bebu možda ostavio netko iz kvarta.

- Zaista ne znamo tko bi to mogao, ali vjerojatno je netko iz kvarta. Pretpostav­ljamo da su pratili kad nećemo biti kod kuće jer je beba bila pothlađena, što znači da je dulje bila ostavljena - tvrdili su redom članovi šesteročla­ne obitelji.

Neki susjedi obitelji sumnjali su u istinitost tih tvrdnji jer, kako su nam tad rekli, nije im bilo jasno ili imalo ikakvog smisla da je netko na kraju slijepe, slabo prometne ulice, gdje je kuća, mogao doslovce neprimjetn­o ostaviti maleno, tek rođeno dijete, pa sumnjaju da je to bilo slučajno.

- A čujte, zašto onda meni nitko nije ostavio dijete na vratima, a živim samo nekoliko kuća od njih? Nisam ništa načuo, ali moram vam priznati da sam često znao viđati jednu trudnicu kako se šeće ovom ulicom, od početka do kraja ulice i tako nekoliko puta u nekoliko navrata. Bila je to mršava cura, crne duge kose. No sad je uopće više ne viđam. Koliko se sjećam, posljednji put sam je vidio prije nekih dva tjedna. Zaista ne znam tko bi to mogao biti, da živi u blizini, vjerojatno bih znao tko je - ispričao nam je u ožujku jedan susjed. Dječak koji je sredinom ožujka, kad ga je netko odlučio napustiti, bio star svega dva tjedna izazvao je velik interes javnosti, ne samo u Hrvatskoj, nego i šire, iako to nije prvi takav slučaj kod nas. Kako nam je ispričala ravnatelji­ca Dječjeg doma u Nazorovoj u Zagrebu, Jasna Ćurković Kelava, zahtjev za posvojenje­m dječaka stigao je čak iz Norveške.

- Nažalost, nismo adresa kojoj se trebaju obraćati. Sve odluke o djetetu donosi nadležni Centar za socijalnu skrb te se njima trebaju obratiti - izjavila je Ćurković Kelava. U pravilu, domovi poput ovog u Nazorovoj obično su samo privremeno rješenje dok se ne pronađe konačno rješenje o zbrinjavan­ju djeteta. To može biti udomljenje ili u slučaju da se ne pronađu pravi roditelji djeteta posvojenje.

“U HRVATSKOJ IMA JAKO PUNO RODITELJA KOJI SE NE BRINU O SVOJOJ DJECI, VIDJELA SAM TO U PRAKSI”

rekla je iskusna kaznena sutkinja Lana Peto Kujundžić

“POMISAO DA JE BIO TAKO MALI SAM, U PLAHTI, U MRAKU, ODMAH MI TJERA SUZE NA OČI. MA STRAŠNO JE TO”

ispričala je majka djevojke koja je pronašla dječaka

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ŠOKIRALO IH U prizemlju kuće i četiri mjeseca kasnije stoje dječja kolica u kojima je nađena beba
NASTAVAK S PRETHODNE STRANICE
ŠOKIRALO IH U prizemlju kuće i četiri mjeseca kasnije stoje dječja kolica u kojima je nađena beba NASTAVAK S PRETHODNE STRANICE
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia