24sata

Brat bratu, uspio si...

NEZADOVOLJ­STVO Kolege iz policije bune se što je brat čelnika Dubrovnika Mate Frankovića postao načelnik

- Piše: IVAN PANDŽIĆ

Hrvoje Franković je preskočio tri stepenice u hijerarhij­i i na mjesto načelnika je imenovan direktno s mjesta običnog policajca s ceste, bez dana rukovodeće­g iskustva.

Uz opasku da u postaji ima ljudi s puno više iskustva, kaže nam sugovornik iz policijske postaje Ston u Dubrovačko-neretvansk­oj županiji. Policijsku postaju Ston od početka srpnja vodi mlađi brat HDZ-ova gradonačel­nika Dubrovnika Mate Frankovića.

ČEKA SE INTERNI NATJEČAJ

I iako Policijska uprava dubrovačko-neretvansk­a u svom odgovoru ističe da je “neosnovano isticati obiteljsku poveznicu Hrvoja Frankovića”, i dio kolega i Sindikat policijski­h službenika smatraju da se radi o u najmanju ruku neobičnom imenovanju. Policijska postaja Ston ima oko 220 zaposlenih i pod sobom ima i temeljnu, graničnu i kriminalis­tičku policiju, pa zato smatraju da bi je trebao voditi netko s više iskustva i da je trebao biti raspisan interni natječaj. Postoje i snimke gdje se vidi da Hrvoje s bratom Matom u stožeru HDZ-a slavi pobjedu bez pridržavan­ja epidemiolo­ških mjera i iako je policajcim­a zabranjeno političko djelovanje. Hrvoje Franković je 10 godina policijski službenik. Najviša funkcija koju je obavljao je vođa ophodnje. Lani je stekao i visoku stručnu spremu na policijsko­j školi, pa je time formalno ispunio uvjete za načelnika. Imenovan je privremeno dok se ne raspiše interni natječaj. Ali naš sugovornik tvrdi da se već u kuloarima priča da će “privremeno” postati “stalno” i nakon natječaja jer je sve dogovoreno.

NEUOBIČAJE­NO NAPREDOVAN­JE

Osim toga, imenovan je kad je 30. lipnja u mirovinu otišao dotadašnji načelnik. Pitali smo policiju zašto nisu ranije raspisali natječaj ako se znalo da načelnik odlazi, a oni su odgovorili da ga ne mogu raspisati sve dok se mjesto ne isprazni. A dok se čeka natječaj, imenovan je Franković.

Mario Puškarić, čelnik Sindikata policijski­h službenika, ističe da je trebao i ranije biti raspisan interni natječaj.

- Ne smatram da obiteljske poveznice trebaju ograničava­ti. Ali u ovom slučaju se radi o neuobičaje­nom napredovan­ju – kaže Puškarić. Dubrovačka policija, kako smo naveli, ne smatra da je Franković napredovao zbog obiteljske poveznice s bratom, nego je imenovanje “rezultat njegova stručnog i profesiona­lnog napredovan­ja”. Navode da ispunjava sve formalne uvjete te da poznaje mentalitet i problemati­ku stanovnika tog područja. Ističu i da će biti raspisan interni oglas na koji će se svi moći javiti.

 ??  ?? Hrvoje i Mate Franković na Stradunu, a zajedno su
i slavili pobjedu u HDZ-u
Hrvoje i Mate Franković na Stradunu, a zajedno su i slavili pobjedu u HDZ-u
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia