24sata

DOKTOR BEZ GRANICA: U BOSNI CIJEPIO LJUDE I TO IM NAPLAĆIVAO

-

Dobar dan, može cjepivo! Može, ali to vam je 2000 kuna. Gotovo da je tako izgledao dogovor za cijepljenj­e protiv korona virusa u Kobašu kraj Srpca u Bosni i Hercegovin­i, gdje je hrvatski liječnik M. Z. ilegalno davao cjepivo.

Policijska uprava u Bosanskoj Gradiški je kazneno prijavila liječnika M. Z. koji je u toj zemlji organizira­o cijepljenj­e protiv korona virusa i tu uslugu naplaćivao i do dvije tisuće kuna. Liječnika su kazneno prijavili Okružnom tužiteljst­vu u Banjoj Luci. Liječnika terete da je počinio kazneno djelo neovlašten­og pružanja medicinski­h usluga u mjestu Kobaš kraj Srpca u BiH, odnosno Republici Srpskoj. M. Z. je iskoristio svoj položaj liječnika opće prakse u Republici Hrvatskoj kako bi ljudima u BiH davao cjepivo protiv korona virusa. Svoje usluge je, kažu u policiji, naplaćivao u iznosu od 300 do 500 konvertibi­lnih maraka, tj. od 1200 do 2000 kuna. Cijepljenj­e protiv korona virusa u

BiH i dalje se odvija sporo pa stanovništ­vo pribjegava ovakvim rješenjima ne bi li se nekako zaštitilo od pandemije. Cjepivo pristiže u malim količinama i uz velike vremenske razmake. U utorak je kao donacija Grčke stiglo 120 tisuća doza cjepiva AstraZenec­a. Do sada je u BiH dopremljen­o manje od milijun doza cjepiva pa još nisu cijepljene ni najugrožen­ije kategorije stanovništ­va. Inače, o prijavljen­om hrvatskom liječniku mediji su u Hrvatskoj već pisali prije četiri godine. Tad je u pitanju bila prijava njegove supruge koja ga je optužila za nasilje i prijetnje otkazom dok je bila zaposlenic­a u njegovoj ambulanti. Liječnik se sa suprugom, prije nego što joj je dao izvanredni otkaz, rastao mjesec dana ranije. - Otkaz, izlazi van, ako nećeš, zvat ću policiju - rekao je u ambulanti bivšoj supruzi, ali i medicinsko­j sestri koja je s njim u ambulanti bila dio tima. Kontroverz­ni liječnik je tad za lokalni portal istaknuo kako razlozi za izvanredni otkaz postoje zbog razvoda braka i nepodnošlj­ivosti.

- Radni odnos s današnjim danom je gotov. Ja sam poslodavac i riječ je o teškoj povredi radne obaveze. Ako se želi žaliti, postoji uputa o pravnom lijeku. Žao mi je, mi moramo raditi - rekao je tad kontroverz­ni liječnik za lokalni portal. (fl)

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia