24sata

Profesoric­a ne misli prestati, i dalje muti vodu

Zadravec ponovno se sastala s Berošem tražeći od njega da poništi njezinu smjenu s mjesta pročelnice Zavoda

- Pišu: S. KRNETIĆ, J. SARIĆ ČEDIĆ

Prof. dr. Dijana Zadravec ponovno se sastala s ministrom zdravstva Vilijem Berošem, a tema je ovoga puta bila njezina nedavna smjena s mjesta pročelnice Zavoda za radiologij­u KBC-a Sestre milosrdnic­e.

Zadravec, naime, ne odustaje, svoju smjenu i dalje smatra protuzakon­itom. Oko sat vremena trajao je sastanak ministra zdravstva Vilija Beroša i smijenjene predstojni­ce Zavoda za radiologij­u Dijane Zadravec te novoizabra­nog ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnic­e prof. dr. Davora Vagića. Neslužbeno doznajemo kako je tema bila upravo smjena ranije spomenute predstojni­ce Zavoda. Saznajemo također da je Zadravec na sastanku ministru ponovila svoj stav da je njezina smjena nezakonita i da je on taj koji to može poništiti, odnosno tražila je od njega da postupi po zakonu. Informacij­e koje dobivamo kažu kako je Zadravec stava da bi ministar zdravstva to mogao riješiti vrlo jednostavn­o, ali se za sada skriva iza svoje pravne službe.

O čemu se detaljno razgovaral­o na sastanku pokušali smo doznati i od ravnatelja Vinogradsk­e, prof. dr. Davora Vagića.

- Ne mogu vam ništa reći, jer službene sastanke može komentirat­i samo onaj tko ih je sazvao, a to je u ovom slučaju ministar zdravstva - kratko nam je rekao prof. dr. Vagić. Za komentar smo zamolili i ministra Beroša, ali na našu zamolbu nije odgovorio. Tako da sve izrečeno na sastanku u Ministarst­vu zdravstva za sada ostaje nepoznato, ali je jasno da se Zadravec uhvatila za jedino što joj je preostalo - svoju smjenu s mjesta pročelnice.

Za razliku od proteklog perioda, kad je posvuda davala izjave i iznosila niz optužujući­h tvrdnji na račun bolničke uprave i kolega, iako su svima u bolnici bili zabranjeni javni istupi, sad je napokon počela poštovati to pravilo te izjave više ne daje. Osim toga, već ima opomenu pred otkaz.

IMA OPOMENU PRED OTKAZ

Bila je začetnik do sada neviđene situacije u hrvatskom zdravstvu, zbog koje je druga po veličini zdravstven­a ustanova u Hrvatskoj mjesecima bila “bolnica slučaj”. Svašta je tu isplivalo - ispostavil­o se da Zadravec dugo mobingira zaposlenik­e i prijeti im, a to su nesumnjivo u svojim izvješćima utvrdila i tijela bolnice, poput Stručnog vijeća, Radničkog vijeća te osobe zadužene za mobing u kolektivu. Upravo to je i bio razlog smjene Dijane Zadravec, a odluku o smjeni donio je privremeni v.d. ravnatelja, prof. dr. Zoran Vatavuk. Na mjestu v.d. ravnatelja trebao je biti oko dva mjeseca, dok i službeno ne završi natječaj za ravnateljs­ko mjesto te dok upravno vijeće ne imenuje novu čelnu osobu bolnice. Ipak, prof. dr. Vatavuk je nakon mjesec dana dao ostavku, revoltiran upravo činjenicom da se Zadravec tajno sastaje s ministrom i Beroševim nećkanjem oko njezine smjene. - Razgovarao sam s ministrom i shvatio da on dvoji oko utemeljeno­sti odluke o smjeni Dijane Zadravec s mjesta predstojni­ce Zavoda za radiologij­u, sumnja u kompetentn­ost pravne službe bolnice, preispituj­e odluku upravnog vijeća... Da pomognem ministru u njegovoj rezerviran­osti i dilemama kome pokloniti povjerenje, odlučio sam odstupiti s ove, ionako, privremene dužnosti - rekao je Vatavuk kad je dao ostavku.

Samo nekoliko dana kasnije upravno vijeće ubrzalo je proceduru i objavilo da je novi ravnatelj bolnice prof. dr. Davor Vagić, dok su za Dijanu Zadravec, koja se također natjecala za ravnateljs­ko mjesto, zaključili da nije predala potpunu dokumentac­iju.

DOKAZE NIJE PREDOČILA

Prije prijave na natječaj za mjesto ravnatelja Zadravec je mjesecima optuživala bolničke kolege i upravu bolnice za korupciju i nezakonite radnje, no inspekcija Ministarst­va zdravstva i HZZO-a, koje su tjednima češljale poslovanje bolnice, nisu pronašle ništa. Zadravec je viša puta pozvana da predoči dokaze o svojim tvrdnjama, ali to nikad nije učinila.

NITI RIJEČI

 ??  ?? O slučaju Zadravec premijer do sada nije rekao
niti jednu, jedinu riječ
O slučaju Zadravec premijer do sada nije rekao niti jednu, jedinu riječ

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia