24sata

E radite nomiji

-

kupovati, kako je bilo u vrijeme lockdowna. U pravilu Vlada ovim ne radi nikakav pozitivan efekt, nego će samo nanijeti štetu onima koji su zatvoreni ističe Vuković.

NEISKRENA BORBA ZA RADNIKA

Grupa velikih trgovaca najavila je da će, donese li se ovaj zakon, rušiti ga na

Ustavnom,

a bude li potrebe i na Europskom sudu. Dražen Oreščanin iz Udruge Glas poduzetnik­a kaže kako je inicijativ­a Vlade totalno promašena. Stava je da se problem rješava na krivome mjestu i što se stvaraju dvostruka mjerila unutar sektora trgovine gdje jedni mogu, a drugi ne mogu raditi nedjeljom. - To je tema koja se treba rješavati u radnom zakonodavs­tvu tako da vrijedi jednako za sve djelatnost­i. Trenutačno je definirao da rad nedjeljom treba biti plaćen više, ali ne i koliko, pa ako pojedini poslodavac rad nedjeljom plati jednu kunu više, zadovoljio je zakonsku odredbu. Mi smo stava da bi trebali jasno definirati da se, primjerice, rad nedjeljom plaća 30 posto više i ograničiti rad te umjesto zabrane rada trgovina nedjeljom definirati da radnik može maksimalno raditi 16 nedjelja godišnje - rekao je Oreščanin.

Ističe kako Vlada inzistira na svom prijedlogu jer je ta odluka motivirana političkim, a ne gospodarsk­im interesom. - Ako se trgovini izbaci 36 radnih dana godišnje, to praktički znači da ste ih zatvorili jedan cijeli mjesec. Objašnjenj­e da se time poštuju prava radnika zvuči vrlo neiskreno - smatra. Oreščanin upozorava da Vladin prijedlog može rezultirat­i s 10.000 do 15.000 manje radnih mjesta u trgovini. Moguće je, kaže, da Vlada ovo radi u dogovoru ili suradnji s Crkvom. - Mi smo za zakonska rješenja koja će potaknuti one koji žele raditi nedjeljom da budu više plaćeni, a ne da se stvari rješavaju s restrikcij­ama. U Hrvatskoj je postalo uobičajeno da kad politika želi nešto napraviti da to radi kroz zabrane, što je vrlo loša praksa. Jedino što nam može omogućiti da napredujem­o jest gospodarst­vo, investicij­e, ulaganje, inovativni proizvodi, a toga, nažalost, imamo vrlo malo - zaključio je.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia