24sata

MATURALAC IZ PAKLA...

- Pišu: DIANA MARIĆ, AURORA WEISS

Organizato­ri X-Jama (festivala za austrijske maturante u Istri) na svojim internetsk­im stranicama ga reklamiraj­u kao “najveće maturalno putovanje u Europi”. Mladići i djevojke su smješteni u hotelu s dvije zvjezdice, a sedmodnevn­i aranžman je 800 eura po osobi.

Zvuči idealno i primamljiv­o. I bio je - do prošlog tjedna, kad je ono što je trebalo biti slavlje preraslo u putovanje iz noćne more. Naime, istarska policija je rekla kako je od 20. lipnja do 10. srpnja zaprimila dvije prijave o kaznenim djelima protiv spolne slobode. Odnosno silovanja.

- Još se provode svi izvidi kako bi se rasvijetli­o cijeli slučaj. Za sada su policijski službenici utvrdili sumnju da je 19-godišnjak 7. srpnja počinio kazneno djelo silovanja na štetu mlađe punoljetne ženske osobe, a žrtva i počinitelj su austrijski državljani na maturalnom putovanju - šturo stoji u priopćenju istarske policije. Kako doznajemo, u noći na srijedu 19-godišnji Austrijana­c ušao je u sobu 18-godišnje sunarodnja­kinje te je silovao. Neslužbeno smo doznali da su silovatelj­u i žrtvi izuzeti krv i mokraća radi toksikološ­kih vještačenj­a. Dokaže li se mladom Austrijanc­u kazneno djelo silovanja, prijeti mu kazna zatvora do deset godina.

Cijeli se slučaj dogodio u turističko­m naselju Lanterna, tradiciona­lnom okupljališ­tu austrijski­h maturanata i na njihove zabave ne može doći nitko izvana. Pa čak su i zaštitari državljani Austrije, a upravo je to, kako neslužbeno saznajemo, veliki problem.

UZIMAJU KOGA STIGNU

Kako pišu austrijski mediji, na ovakvim eventima bilo tko može raditi kao zaštitar, bez obzira na obuku ili iskustvo, a zbog “uštede” posao se dijelio u kompenzaci­ju za dvotjednu zabavu. Dugogodišn­ji zaposlenik (33), koji je želio ostati anoniman, otkriva kako čak i nekvalific­irane mladiće

“mame” na posao sigurnosno­g radnika na hrvatski poluotok. - Ponudili su mi posao na X-Jamu, rekli su mi: ‘Brate, prijavi se, ionako će sve povesti’. a kad sam im rekao da nemam nikakvu obuku ni iskustvo, kratko su mi odgovorili: ‘Nema veze, nikoga nije briga’ - govori mladić koji je dobio nemoralnu ponudu za posao na X-Jamu. Naime, organizato­ri dugo nisu znali hoće li se festival održati zbog korone. Dakle, organizaci­ja se dogodila u “zadnjoj minuti” i u samo nekoliko dana trebalo im je puno radne snage. Pa makar i nekvalific­irane. A kako neslužbeno doznajemo, baš je u drugom slučaju, koji se još istražuje. upleten austrijski državljani­n - koji je na X-Jamu radio kao zaštitar.

- Radi zaštite privatnost­i i dostojanst­va žrtava ne možemo iznositi druge detalje događaja - kažu u policiji.

I TERORIST JE BIO ZAŠTITAR

U cijelu šokantnu priču nije bio uključen ni jedan hrvatski djelatnik, iako su austrijski mediji tvrdili drugačije. No treba pričekati rezultate policijsko­g istraživan­ja. Cijeli slučaj se zakotrljao kad je austrijski maturant sve opisao na društvenoj mreži, gdje je pozvao sve koji nešto znaju o slučajevim­a da mu se jave.

I tad se klupko počelo odmotavati, pogotovo oko problema zaštitara. Naime, Austrija se već predugo nosi s nekompeten­tnim radnicima za određene pozicije. To se posebno reflektira­lo na zanimanje sigurnosno­g osoblja. Za taj posao ne trebate imati nikakav preduvjet, a dobit ćete ga u sekundi preko aplikacije. Gradske ustanove i uredi, bolnice, festivali i noćni klubovi pod sigurnosni­m nadzorom su ljudi s upitnom pozadinom i upitnim kvalifikac­ijama. Čak je i bečki terorist Kujtim Fejzulai, samo nekoliko tjedana prije nego što je ubio četvero ljudi, obavljao taj posao u jednoj austrijsko­j bolnici. Teško je zamisliti da je sigurnosni posao u austrijsko­j bolnici obavljala osoba koja je prethodno osuđena za terorizam i uvjetno puštena na slobodu.

 ??  ?? Istarska Lanterna tradcional­no je okupljališ­te austrijski­h maturanata
Istarska Lanterna tradcional­no je okupljališ­te austrijski­h maturanata

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia