24sata

A REVOLUCIJA

-

MIA KHALIFA Prije nekoliko godina bila je najpopular­nija glumica u svijetu filmova za odrasle, ali njezina karijera je trajala samo tri mjeseca. Njezini filmovi i danas su dostupni online, a ona na njih nema nikakva prava gradića od 50.000 stanovnika, udaljenog od prijestoln­ice tridesetak kilometara.

RUSIJA ČVRSTO STALA UZ KUBU

Kubanci proživljav­aju najtežu ekonomsku krizu u posljednji­h 30 godina. Od početka pandemije korona virusa u ožujku 2020. Kubanci su morali čekati u dugim redovima kako bi se opskrbili hranom i bili su suočeni s nedostatko­m lijekova, što je izazvalo snažne društvene nemire. Turizam, jedan od glavnih pokretača kubanske ekonomije, zbog pandemije je praktički nepostojeć­i. To je imalo dubok utjecaj na ekonomski i društveni život otoka. Vladini pristaše optužili su protuvladi­ne prosvjedni­ke da su plaćenici koje plaća SAD, koji godišnje troši oko 20 milijuna dolara na “promociju demokracij­e” na otoku. Bivši američki predsjedni­k Donald Trump prije dvije je godine postavio oko 200 novih sankcija, zbog kojih su kubansko gospodarst­vo i društvo pod velikim pritiskom. Kubanski čelnik je za probleme poput nestašice lijekova i nestanka struje optužio američke sankcije, koje su pooštrene posljednji­h godina. Administra­cija Joea Bidena je mjere do sada ostavila netaknute. Predsjedni­k Joe Biden rekao je u ponedjelja­k da SAD podržava kubanski narod u njihovu prosvjedu za slobodu i protiv postupanja vlasti u vezi sa suzbijanje­m pandemije i ekonomskih nedaća, no Bijela kuća još ne mijenja politiku prema Kubi zaostalu iz Trumpove ere. Rusija, saveznica Kube, upozorila je strane države da se ne miješaju.

- Smatramo neprihvatl­jivim svako strano uplitanje u unutarnja pitanja suverene države, kao i svaku rušilačku akciju koja ide za destabiliz­iranjem stanja na otoku - navodi rusko ministarst­vo vanjskih poslova. Prosvjede organizira­ju mladi putem društvenih mreža.

 ??  ?? Kubanci su izašli na ulice jer im je dosta dugogodišn­jeg režima
Kubanci su izašli na ulice jer im je dosta dugogodišn­jeg režima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia