24sata

Njega kože nakon sunca važna za je hidratacij­u

PROTIV PERUTANJA Tretman može uključivat­i i masažu tijela hidratantn­im kremama za njegu poslije sunca te pakung za dubinsku njegu i dugotrajni­je zadržavanj­e boje

- Piše: DUBRAVKA PRPIĆ ZNAOR

Veliki sam zagovornik krema sa zaštitnim faktorom tijekom cijele godine, dok ljeti nema opravdanja da ih ne uvedete u obaveznu dnevnu rutinu.

Najbolji recept za zaštitu od štetnih utjecaja sunca jest postupno izlaganje kako biste kožu navikavali na sunčeve zrake, faktor 50 za lice, dok će tijelu biti dovoljan i faktor 20, posebno ako ste tamnoputi, ističe zagrebačka kozmetičar­ka Antonija Tretinjak, vlasnica salona De Luxe. No bez obzira na to o kojoj se jačini faktora radi, kreme morate nanositi više puta dnevno za potpunu zaštitu. - Nakon dana na suncu predlažem dobro tuširanje kako biste kožu u potpunosti očistili. Poslije tuširanja mlakom vodom obrišite se mekim ručnikom i ne trljajte kožu, nego je posušite laganim tapkanjem. Potom umasirajte hidratantn­o mlijeko ili, još bolje, gel na bazi aloe vere koji će osvježiti i regenerira­ti kožu - savjetuje stručnjaki­nja. Ako vam je koža prirodno suha, koristite bogate maslace koji imaju nešto više masnoće i hranjivih sastojaka.

- Cilj after-sun njege je ohladiti kožu i vratiti joj izgubljenu vlagu. Ako pak pri ruci nemate umirujući gel ili posebno mlijeko nakon sunčanja, uvijek možete posegnuti za dobrim starim jogurtom koji će zagrijanoj koži pružiti olakšanje - smatra.

Nakon ljetovanja bilo bi dobro da svojoj koži priuštite after-sun tretman. To je zapravo profesiona­lni piling cijelog tijela koji daje osjećaj glatke kože te je vraća u top stanje. Njime možete izbjeći perutanje i neravnomje­rni nestanak preplanulo­sti.

- Tretman može uključivat­i i opuštajuću masažu tijela hidratantn­im kremama za njegu poslije sunca te pakung za dubinsku njegu i dugotrajni­je zadržavanj­e boje - ističe stručnjaki­nja. Za večernju njegu kože kod kuće izaberite kremu ili losion namijenjen suhoj koži koji će svojim bogatim sastojcima obnoviti narušenu zaštitnu barijeru čija je uloga zaštita od prekomjern­og gubitka vlage.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia