24sata

POVEĆAT ĆE PROTEIN I SMANJITI RAK

NOVI LIJEKOVI MOGLI BI SPRIJEČITI ŠIRENJE METASTAZA KARCINOMA I OMOGUĆITI BRŽE LIJEČENJE SLIJEDE ISTRAŽIVAN­JA Stručnjaci kažu kako su znanstveni­ci svoj rad temeljili na laboratori­jskim uvjetima i da im tek predstoje istraživan­ja na živim organizmim­a

- Piše: ŽELJKA KRMPOTIĆ

Znanstveni­ci u SAD-u identifici­rali su protein TRPM7 koji zaustavlja širenje metastatsk­ih stanica krvožilnim sustavom i time onemogućuj­e širenje

primarnog raka.

Na taj način, smatraju

oni, bolesnici bi mogli dobiti na vremenu dok kirurzi ne uklone primarni tumor.

- Otkrili smo da taj protein, TRPM7, osjeća pritisak toka tekućine u cirkulacij­i te zaustavlja stanice od širenja diljem krvožilnog sustava - objašnjava autor studije Kustav Bera sa Sveučilišt­a Johns Hopkins u SAD-u. On i kolege sa Sveučilišt­a Alberta i Pompeu Fabra ustanovili su da stanice tumora učinkovito ulaze u krvotok jer smanjuju razinu tog proteinsko­g senzora, a njegovim umjetnim povećanjem stanice se više ne mogu širiti. Znanstveni­ci su svoj rad objavili u stručnom časopisu Science Advances ističući kako su potrebna dodatna istraživan­ja u nadi skorog otkrivanja lijeka, prenosi Eukalert.

SENZORNI PROTEIN U STANICI

- Prije svega, treba reći da su oni ta istraživan­ja provodili na stanicama u laboratori­jskim uvjetima i mogu proći godine dok će se ona raditi na živim organizmim­a, Tek tad ćemo znati pravi učinak djelovanja tog proteina. On sam po sebi nije nužno vezan uz rak. To je senzorni protein koji osjeti hidrauličk­i tlak i posreduje u unosu kalcija u stanice. Da bi metastazir­ale, stanice raka moraju ući u cirkulacij­u i tamo nailaze na taj tlak, naprezanje tekućine. Ako je naprezanje jako, stanica se povlači i ne metastazir­a pojašnjava dr. sc. Neda Slade, voditeljic­a Laboratori­ja za proteinsku dinamiku na Institutu “Ruđer Bošković”. Pojašnjava kako su znanstveni­ci upravo u tome vidjeli važan moment jer kod stanica raka je značajno smanjena aktivnost proteina TRPM7 i zato ne osjeća tlak u cirkulacij­i, što joj omogućuje nesmetani ulazak u krvotok.

- To je veliko otkriće, ali u umjetnim uvjetima koji nam daju perspektiv­u i zasad je to samo mogućnost za daljnja istraživan­ja. Jako važan nalaz znanstveni­ka dokazuje i podatak kako pacijenti koji imaju visoku razinu tog proteina imaju bolje preživljen­je i smanjena metastazir­anja u različitim vrstama raka, a navode sarkom, rak dojke, jetre i želuca - zaključuje dr. Slade dodajući kako su znanstveni­ci pritom koristili sofisticir­ane tehnike i metode.

METASTATSK­I POTENCIJAL

- Istraživan­ja u onkologiji napreduju svakoga dana i iznalaze se nove mogućnosti liječenja zloćudnih bolesti.

Primarni način je trenutačno takav da lijekovi koče diobu stanica tumora, no problem je što isti učinak imaju i na zdrave stanice. Pametni lijekovi, prvenstven­o imunoterap­ijski, pomažu u uništavanj­u samo zloćudnih stanica - pojašnjava prof. dr. sc. Damir Eljuga, dr. med., predsjedni­k Hrvatske lige protiv raka.

Ističe i kako je metastazir­anje jedan od najvećih problema u borbi protiv zloćudnih bolesti, a znanstveni­ci globalno pokušavaju ustanoviti zašto određena vrsta raka ima veći metastatsk­i potencijal od neke druge.

- Najčešće je to zbog kompozicij­e proteina na površini takvih metastatsk­ih stanica i ideja vodilja je da se smisli način kako blokirati taj metastatsk­i potencijal. Bezbroj laboratori­ja u svijetu bori se na različite načine protiv zloćudnih bolesti i uvijek iznalaze nove načine u njezinu obuzdavanj­u i liječenju - prokomenti­rao je prof. Eljuga.

PROTEIN REAGIRA NA HIDRAULIČK­I TLAK I AKO GA NE PREPOZNAJE, STANICA SE ŠIRI

dr. Slade objašnjava kako rak metastazir­a u organizmu CILJ PAMETNIH LIJEKOVA JE BLOKIRATI DIOBU STANICA RAKA, A NE SVIH STANICA

prof. Eljuga ističe da mnogi rade na otkrivanju lijeka protiv raka

 ??  ?? CILJANO LIJEČENJE
Zbog snižene razine proteina TRPM7 rak se brže širi tijelom
CILJANO LIJEČENJE Zbog snižene razine proteina TRPM7 rak se brže širi tijelom
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia