24sata

NOVI VAL PONOVNO SPAJA, ALI OVAJ PUT S DOKUMENTAR­CEM

HRVATSKA PREMIJERA ‘Novi val - 40 godina nakon’ sadrži svjedočans­tva aktera tog vremena, a publika u Hrvatskoj moći će ga vidjeti na DORF film festivalu u Vinkovcima

- Piše: DAVOR LUGARIĆ

Prve dvije naklade novovalnih vinila su rasprodane, treća samo što nije, pa su iz Croatia Recordsa najavili i četvrtu seriju.

U godini u kojoj slavi 40 godina novog vala objavili su četiri vinilna reizdanja kultnih novovalnih albuma: Šarlo akrobata & Idoli & Električni orgazam - “Paket aranžman”, Šarlo akrobata “Bistriji ili tuplji čovek biva kad...”, Električni orgazam “Električni orgazam” i Haustor “Haustor”. Sve to prati i dokumentar­ni film Croatia Recordsa i CMC televizije “Novi val - 40 godina nakon”.

- Svjetsku festivalsk­u premijeru imao je na Martovskom festivalu u Domu omladine u Beogradu, mjestu iz kojeg je, među ostalima, započeo novi val. Film je potom prikazan i na Arsenal festu u Kragujevcu, zatim i na beogradsko­m Dok’n’Ritam festivalu, a najavljene su i projekcije u Hrvatskoj, Sloveniji i Makedoniji - kažu iz CR-a.

Novi val opet spaja regiju, ovaj put s filmom. Hrvatska još čeka svoju premijeru, a ona bi trebala biti na DORF film festivalu u Vinkovcima, koji počinje 19. kolovoza, a točan termin objavit će naknadno.

- Osim Šarla akrobate, Električno­g orgazma, Haustora i Idola, dotiče se i Azre, Filma te drugih bendova, ali i pojedinaca, glazbenika, dizajnera, odnosno ljudi koji su izravno zaslužni za pokretanje novog vala i koji su živjeli novi val dodaje se u opisu filma. Film traje 101 minutu, scenarij potpisuje Nikola Knežević, režiju Nikola Knežević i Olga Kepčija, a montažu Petra Srđenović. Sniman je u Zagrebu i Beogradu, uz priče glavnih aktera tog doba, poput Srđana Gojkovića iz Električno­g orgazma, Jurja Novoselića i Maxa Jurčića iz Filma...

 ??  ?? ‘Paket aranžman’ je album Idola, Električno­g orgazma i Šarlo akrobata
‘Paket aranžman’ je album Idola, Električno­g orgazma i Šarlo akrobata
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia