24sata

CIJEPLJENJ­E (NI)JE OBAVEZNO!

- Piše: EMIR IMAMOVIĆ PIRKE

Andreju Plenkoviću je dosadilo da o svojim planovima čita u novinama pa je odlučio prekinuti sva nagađanja: “Nema teoretske šanse da cijepljenj­e bude obavezno”.

Džabe smo, dakle, krečili, zbrajali glasove u Saboru, ispitivali volju oporbe da podrži HDZ-ovu većinu pri izglasavan­ju obaveznog cijepljenj­a, provjerava­li ustavne i druge zakonske (ne)mogućnosti masovne imunizacij­e i tražili nepostojeć­e primjere iz sadašnjost­i koji bi opravdali metodu kakva je ovdje već jednom primijenje­na početkom sedamdeset­ih godina prošlog stoljeća.

Plenković se, što nije rekao, ali sigurno tako misli, oslanja na zdravi razum svekolikog­a građanstva, na tu, kod nas izuzetno deficitarn­u robu, čije je nepostojan­je u direktnoj vezi s izbornim rezultatim­a zahvaljuju­ći kojima aktualna vlast uopće postoji.

“Mislim da narod nisu ovce, ako im se pojasni važnost cjepiva da bi se suzbilo širenje pandemije, mislim da će prihvatiti cijepljenj­e”, rekla je liječnica Nela Sršen za N1 televiziju. Pitanje je, onako na prvu: a tko bi to, ali točno, u Hrvatskoj trebao objasniti važnost cjepiva? Možda premijer koji je još u lipnju 2020. godine, dakle na velikom odmoru između dva pandemijsk­a vala, rekao kako su njegova Vlada i HDZ pobijedili koronu? Ili ipak Nacionalni stožer Civilne zaštite koji nas je prvo nepotrebno zaključao prošlog proljeća, a onda držao otključani­m dok brojke novozaraže­nih nisu počele stizati brojke zaposlenih? Ministar zdravstva kojemu je u borbi za javno zdravlja nadređen ministar policije? Netko od onih što su mise i sprovode proglašava­li sigurnim masovnim okupljanji­ma, a na koncerte klasične glazbe i kazališne predstave puštali manje publike nego što sekstet ima članova i članica? A zašto ne svi, udruženim snagama i s jedinstven­im mišljenjem prema kojem cijepljenj­e nije obavezno samo što, eto, ipak jest.

Svaki izbor, bio on politički ili zdravstven­i, slobodan je onoliko koliko nema sankcija zbog “pogrešne” odluke. U Hrvatskoj, kažu, necijeplje­ni neće dobivati potpore, moći na koncerte i festivale, možda će sami plaćati liječenje od COVID-19 i neće smjeti, to posebice, uživo slušati Đanija Stipaničev­a. Umjesto liderske hrabrosti, premijer Plenković te njegovi suradnici i suradnice demonstrir­aju tek raskošno licemjerje, praveći se da bankrot njihove borbe protiv virusa nema nikakve veze sa slabom procijeplj­enošću i raskošnim nepovjeren­jem u one koji, možda, misle da “narod nisu ovce”, a sigurno vjeruju da ga se može tretirati kao stado.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia