24sata

VIC TJEDNA

- Piše: EMIR IMAMOVIĆ PIRKE

Sjede Hitler, Tito i Sandokan. Tako glasi najbolji početak vica u povijesti viceva i njihovih početaka. Drugi bi, samo da nije zbilja, mogao biti: Kolinda Grabar Kitarović je kandidatki­nja za glavnu tajnicu NATO-a! Dotične dame se, vjerojatno, sjećate – jedno je vrijeme radila kao predsjedni­ca Republike Hrvatske i tih je pet godina bilo, pa hajmo tako reći, dosta zanimljivo. Pamtite, možda, svečanu prisegu na kojoj se okupilo birano društvo: Đuro Glogoški, Josip Klemm, Velimir Bujanec, Tomislav Horvatinči­ć, Marko Perković Thompson, Zdravko i Zoran Mamić, Tomislav Merčep, Željka Markić, sada pokojni Milan Bandić... Poslije takve inauguraci­je, mislili su naivni, gore ne može. A moglo je. I bilo je.

Predsjedni­ca je, recimo, službeno putovala u Ameriku, iako do dan danas nije jasno zašto i što je točno tamo radila osim što je visila na ogradi Bijele kuće i davala izjave Branki Slavici, najuspješn­ijoj hrvatskoj dopisnici s interneta.

Bila je, također, Kolinda Grabar Kitarović i u Rusiji, na Svjetskom nogometnom prvenstvu na kojem je Hrvatska osvojila srebro, a KGK zasluženu titulu miss mokre košulje. Srećom, tada nije bilo korone, pa je mogla bez većih posljedica poljubiti sve redom: Vatrene i francuske reprezenta­tivce, igrače s klupe, korner zastavice, pet-šest redara, pehar, Zlatka Dalića, kišobran Vladimira Putina i jednog liječnika koju joj je tiho, na uho, rekao: “Gospođo, možda je vrijeme za tableticu?“.

Kada je Grabar Kitarović išla na svjetske turneje, putovala je u, recimo, Tursku, a ne kao Zoran Milanović u Livno i Vitez. I tamo je, u Turskoj, s predsjedni­kom te države pričala o izmjenama izbornog zakona u, naravno, BiH. Nakon srdačnog razgovora su zaključili da je uzalud dolazila i da je vrijeme za kušanje tradiciona­lnih hrvatskih – ispravka krivog navoda turskih jela: sarme, punjenih paprika, ćevapa, bureka... Neumorna je bila naša predsjedni­ca: od non do stop se brinula za dobrobit svih građana, cijele flore i kompletne faune. Pa svakog je dana, osim onih kada je negdje išla bez veze, čisto onako, da se uslika pored Donalda Trumpa i laktom u rebra udari Angelu Merkel, oko rezidencij­e šetala Kiku, simpatično­g, udomljenog psa kojeg, za razliku od Titove biste, nije ostavila u podrumu, već ga je odvela doma.

Uglavnom, Kolinda Grabar Kitarović je kandidatki­nja za glavnu tajnicu NATO-a i to je, kažu Zoran Milanović i Andrej Plenković, bez da potegnu oružje jedan na drugoga, dobra vijest za Hrvatsku.

Bože mili, kako li onda zvuče loše...

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia