24sata

Hrvat u Njemačkoj: ‘Po hranu smo morali pješačiti u drugi grad’

NEOPISIV STRAH Voda je došla do trećeg kata zgrade u kojem su ostali dva dana. Čuli su je kako se penje

-

Bilo je strašno, stalne sirene, uzbune, kamioni koji voze pomoć. Mrak. Voda se penje, a ti ne možeš nigdje. Nismo spavali danima, započinje priču Mario Buač, Hrvat iz Bjelovara koji živi u Eschweiler­u, malom gradu kraj Kölna.

Stan u kojem živi nalazi se tik uz rijeku koja protječe gradom. Kako kiša nije prestajala padati, ona se brzo izlila te je, kaže Mario, nosila sve pred sobom. - To je bilo toliko snažno. Stao sam na prozor i gledao kako, kao od šale, odnosi automobile - priča nam Mario.

Iako živi na trećem katu stambene zgrade, voda je toliko nabujala da je došla gotovo do njegova balkona.

- Struja je nestala gotovo odmah. Ostali smo zatočeni s malo hrane koju smo imali, bez vode i u mraku. Čulo se kako se voda diže u stepeništu. To je bilo toliko glasno. U jednom trenu sam izjurio iz stana i našao vodu doslovno pred svojim vratima - prepričava nam Mario još u šoku.

- Samo sam molio Boga da ne nastavi rasti. Tu prvu noć

POGINULO 100 LJUDI nismo sklopili ni oka, dežurali smo s najosnovni­jim stvarima spakiranim u ruksake - kaže. Trebalo je gotovo dva dana da se voda spusti, a vatrogasci dođu ispumpati ostatke vode iz stubišta. To im je omogućilo da potraže hranu.

- Izašli smo iz zgrade i nismo mogli vjerovati očima. Doslovna riječ koja opisuje stanje bila bi apokalipsa. Prevrnuti automobili, stolovi, vrata, posvuda razbacano po cestama. Ništa nije radilo, naravno, jer je bilo pod vodom. Ceste su bile neprohodne pa smo po hranu pješačili do susjednoga grada, dok nismo našli nešto što je bilo otvoreno - prepričava nam.

Stanovnici dva kata ispod morali su biti evakuirani, a još se ne zna kad će, i ako, dobiti struju i vodu.

- U mraku smo, izlazimo po potrebi i opskrbljuj­emo se namirnicam­a. Štete su goleme, ovako će ostati još danima. Trenutačno tražimo drugi stan u gradovima oko nas, u koji ćemo se moći smjestiti, jer sumnjam da će popravci biti toliko brzi - zaključio je Mario.

 ??  ?? Na zapadu Njemačke još se
traže nestali u poplavama
Na zapadu Njemačke još se traže nestali u poplavama

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia