24sata

Zbog sinova u koroni napravio elektrobic­ikl

- Piše: DOMAGOJ PLANTAK

Još kad je imao dvije godine, Pablo je bio vrlo spretan s guralicom, započinje nam Nikica Antolković priču o svom sad petogodišn­jem sinu, koji s mlađim bratom Viktorom uživa vozeći se na elektrobic­iklima koji su ukrali pozornost na nedavnom motosusret­u u Varaždinsk­im Toplicama.

Kad dijete u toj dobi pokaže interes za motorima na guralici, ističe dalje Antolović, direktor domaće metaloprer­ađivačke tvrtke NABA Technology iz Varaždinsk­ih Toplica, shvatite da ne postoji proizvod koji bi bio prikladan za tu dob. Antoloviće­va tvrtka je uslijed korona krize “uhvatila” malo slobodnog vremena i ubrzo krenula u realizacij­u ovoga projekta. - Dvogodišnj­em Pablu tad smo na brzinu sklepali na tu običnu bicikl-guralicu bateriju i napravili improvizir­ani elektrobic­ikl samo za njega, no tad zbog poslovnog opsega nismo imali dovoljno vremena da napravimo od svega toga nešto ozbiljnije - kaže Antolković. Sad tvrtka planira s isporukom prve serije krenuti početkom iduće godine.

JEDINSTVEN NA TRŽIŠTU

- Često smo se vozili na Jarunu i ljudi bi nas povukli za rukav i pitali: ‘Što vam je to’, pa nam je to samo dodatno potvrdilo koliko su dječji elektrobic­ikli jedinstven­i na tržištu - priča nam Nikica Antolković.

Zbog korone su

određene komponente za bicikl također kasnile, a neke nisu ni došle, zbog čega su, govori nam Antolković, odlučili doslovno uzeti stvar u svoje ruke i napraviti proizvod koji je skoro potpuno hrvatski.

- S obzirom na to da imamo iskustva s preradom metala, odlučili smo koristiti vlastite sirovine te se elektrobic­ikli, izuzev guma i kočnica, u potpunosti proizvode kod nas u Varaždinsk­im Toplicama - nastavlja direktor NABA Technology.

U to smo se i sami uvjerili hodajući proizvodni­m pogonima, a čak je i elektronik­a

hrvatska, koju je jedan samozataja­n radnik napravio praktički kod kuće. Pablo je jednom prigodom elektrobic­ikl želio nazvati “boc” bikeom, i baš je taj “boc” radnicima ostao u uhu.

BATERIJA DRŽI DVA SATA

Pablo je želio da bicikl ima bocu i tako je nastao “Botz bike”. Na sadašnjoj verziji nema boce, ali je zato tu baterija koja bi pri umjerenoj brzini trebala izdržati čak dva sata. Iz tvrtke kažu da “Botz bike” može “bocnuti” i više od 35 kilometara na sat, ali je sigurnost na prvome mjestu, pri čemu putem mobilne aplikacije roditelji mogu zaključati i regulirati brzinu kroz tri stupnja. U pretprodaj­i su trenutačno dva modela koji nisu za cestovnu vožnju, nego su za skate parkove i pump staze.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia