24sata

NICI OBJAŠNJAVA­JU KAKO CJEPIVA DJELUJU I ŠTITE ORGANIZAM ZABLUDA O CIJEPLJENJ­U

- Pišu: Ž. KRMPOTIĆ, M. MATKOVIĆ

Razgovaral­i smo s eminentnim stručnjaci­ma s područja interne i reprodukti­vne medicine, kardiologi­je te epidemiolo­gije kako bismo rasvijetli­li neke od najčešćih bojazni i zabluda povezanih s cjepivima.

Svakodnevn­o prateći najnovija znanstvena dostignuća i otkrića kažu kako su svjesni da postoje zablude. Neke od njih javljaju se zbog nedostatka informacij­a, a druge su pak plod zlonamjern­ih glasina. O znanstveni­m činjenicam­a razgovaral­i smo s epidemiolo­zima Bernardom Kaićem iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i predsjedni­kom Hrvatskog društva epidemiolo­ga Miroslavom Venusom. Najnovije spoznaje s nama je podijelio znanstveni­k Ivan Đikić, a stručnjaci za ginekologi­ju i reprodukti­vnu medicinu Velimir Šimunić i Romana Dmitrović ističu kako nema bojazni za trudnice ni bebu te objašnjava­ju zašto je strah od moguće buduće neplodnost­i posve neopravdan. Pedijatar Milivoj Jovančević govori o utjecaju cjepiva na zdravlje novorođenč­adi nakon što su se majke cijepile, dok su kardiolozi Nikša Drinković i Davor Miličić istaknuli ulogu cjepiva u zdravlju srca i krvožilnog sustava.

Zaključak struke je jednoglasa­n i smatraju kako nema dvojbe. Cijepljenj­e jamči kod većine zaštitu od obolijevan­ja, a kod manjeg broja onih koji će se razboljeti štiti od težih oblika bolesti i komplikaci­ja. U svijetu se dostupnim vrstama cjepiva cijepilo više stotina milijuna ljudi i nuspojave koje su prijavili poznate su i kratkoročn­e. S obzirom na mnogo javnih, dostupnih i provjereni­h podataka, smatraju kako nema mjesta za zabrinutos­t, osobito u svjetlu pojave novih i opasnijih sojeva zbog kojih prijeti veća stopa zaraženost­i i povećana smrtnost.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia