24sata

OBOZAVAM HRVATSKU, LUKA I KUKOC SU TOP!

PRILIKA ŽIVOTA Legenda talijansko­g nogometa Del Piero pokazat će stotini djece svoje super trikove

- Razgovarao: JOSIP TOLIĆ

ZNAM NEKOLIKO RIJEČI NA HRVATSKOM, NAUČILI SU ME BIVŠI SUIGRAČI, A TO NISU BOK I DOBAR DAN, KAŽE KROZ SMIJEH DEL PIERO

Dovezao se u Golfu, odjeven u tamnoplavo odijelo, i u dvoranu u Petrčanima ušetao neprimjetn­o za većinu predstavni­ka medija. Kao da se ne radi o čovjeku koji je šest puta uzeo “scudetto”, jednom Ligu prvaka, koji je bio svjetski prvak.

Ipak, ispod sunčanih naočala prepoznali smo legendarno­g Alexa Del Piera (46), talijansku zvijezdu koja je došla na predstavlj­anje Italia Soccer Campa 2021., koji će se drugi put održati u Hrvatskoj. Stotinu djece iz Hrvatske od 30. kolovoza do 3. rujna u kampu Zagrebello, među njima i oni iz Dječjeg doma Zagreb, učit će od vrhunskih talijanski­h trenera. Del Piero je na predstavlj­anju uspio zasjeniti i Luku Modrića i Zlatka Dalića, koji su mu bili domaćini. Kapetan i izbornik poželjeli su talijanski­m partnerima da se u finalu SP-a u Kataru susretnu Hrvatska i Italija, a oni nisu imali ništa protiv.

- Zadnji put u Hrvatskoj? Uh, bilo je jako davno. Većinu puta dolazio sam igrati utakmice, nisam imao priliku istražiti zemlju. Imate sjajno more koje dijelimo. Rođen sam i odrastao u Coneglianu, u blizini Venecije, nisam daleko. Imam lijepe uspomene na Hrvatsku i Hrvate, s mnogima sam igrao, od prvog dana u Juventusu. Sretan sam što sam ovdje - rekao nam je Del Piero. Rekao je “dobar dan” na hrvatskom, no dalje nije išao. Iako zna još pokoju... - Znam reći još dvije, tri stvari, ali neću ih otkriti jer su me naučili bivši suigrači. To sigurno nisu ‘bok’, ‘kako si?’ i ‘kako se zoveš’, pogotovo ne na nogometnom terenu - nasmijao se Del Piero.

“IMAM TROJE DJECE I SVI POKUŠAVAJU IGRATI NOGOMET, NIJE IM LAKO”

Alessadro Del Piero ima zakladu za djecu bez roditelja

Strpljivo je majstor slobodnjak­a potpisivao nogometne lopte i dres “azzurra” s brojem 10 koji je obukao 91 put u 13-godišnjoj reprezenta­tivnoj karijeri. Kako je njegova završavala, tako je rasla Modrićeva. I još traje.

- Nemam što novo reći oko Luke. Njegove su igre čudesne. Ono što je napravio prije točno tri godine bilo je apsolutno nevjerojat­no. Kratko sam popričao s njim i Zlatkom, sjajni su momci. A samo ako si sjajan momak, možeš napraviti nekakav rezultat. Trud koji ulažu u ovaj projekt je sjajan. Sretan sam što djeca iz ove države mogu učiti o nogometu, steći iskustvo i družiti se u takvom okruženju - rekao nam je Del Piero.

OBOŽAVA TONIJA KUKOČA

- I ja imam troje djece, svi troje igraju nogomet. Barem pokušavaju, ha, ha. Volim poticati djecu da se bave sportom i ovo je prilika za djecu koja nemaju mogućnosti kao moja. Da se znoje, da se druže, da uživaju i igraju zajedno.

Ova zemlja ima puno sličnosti s Italijom i od prvog dana dobro sam se snalazio s Hrvatima u momčadi - istaknuo je. Većina Hrvatske navijala je za Italiju na putu do europske krune, a on je, priznao je, navijao za “vatrene” u Rusiji.

MILIJUNI EURA NA DRESOVIMA

Alen Bokšić, Dario Knežević, Robert Jarni, Robert Kovač, Igor Tudor samo su neki od Hrvata s kojima je dijelio svlačionic­u. Igrao je i s Krunom Lovrekom u Autraliji.

- Nisam mogao ni sanjati da ću jednog dana igrati s njim u napadu. Nije ni najmanje umišljen. Nema neke posebne uvjete. Doveo je svog privatnog trenera i puno radio na fizičkoj pripremi. Sjedili smo jedan do drugog, puno mi je pričao o Juventusu, a ja njemu o Hrvatskoj - kaže Krunoslav Lovrek.

Klub je tad zaradio nekoliko milijuna eura na prodaji dresova, a Del Piero je s Lovrekom često razgovarao o Hrvatskoj.

- Neviđeno su se prodavali, svi su ih kupovali. Sjajno smo se slagali, on je bio u napadu, ja iza njega - kaže Lovrek, koji je s Del Pierom vježbao slobodne udarce i jedanaeste­rce.

- Dao mi je da pucam samo na treningu - kaže Lovrek. S Tudorom je zajednički odigrao 106 utakmica za Juve od 1998. do 2005. Tudorova epizoda kao pomoćnika Andreji Pirlu neslavno je završila nakon jedne sezone. Zanimalo nas je kako gleda na nju.

- Nismo se čuli u zadnje vrijeme. Ne mogu reći puno toga jer sam situaciju gledao izvana. Naravno da to nije bila laka godina, od početka, zbog mnogo razloga. Napravili su dobar posao, plasirali se u Ligu prvaka, osvojili dva trofeja. To nije loše, da budem iskren. Ali kad osvojite devet naslova prvaka zaredom, idete po deseti. Nije se dogodilo, ali konkurenci­ja u Italiji je strašna. On ima sjajnu budućnost. Pratio sam ga i dok je vodio Udinese. Želim obojici puno, puno sreće rekao je Del Piero.

Ipak, Hrvat iz drugog sporta posebno ga je oduševio.

- Toni Kukoč! Dok je bio u Benettonu iz Trevisa (od 1991. do 1993.), to je bila najbolja talijanska momčad. Ponosili smo se njime kad je kasnije došao u Chicago Bullse - kaže Alessandro.

Hoće li on jednog dana sjesti na klupu Juvea, upitali smo za kraj druženja.

BOKŠIĆ GA JE NAZVAO

- Još učim, ha, ha. Nije još vrijeme za to - rekao je Del Piero i razvukao osmijeh kad smo ga upitali za fotografij­u.

A onda jednom tenutku kolega mu je dao mobitel, a s druge strane je bio Alen Bokšić, veliki Del Pierov prijatelj, s kojim se nije čuo godinama.

- Alene, pa gdje si - rekao je Del Piero Bokšiću, igraču za kojeg je rekao da je bio jedan od najboljih u zlatno vrijeme Serie A. Ako ne znate, Del Piero i Christian Vieri imali su podcast u kojemu su rekli da je Alen Bokšić bio jedan od najvećih nogometaša koji je igrao u Italiji.

Razgovor je trajao nekoliko minuta, obećanje da se moraju vidjeti i to je to. Dva velikana svjetskog nogometa. U mirovini.

 ??  ?? FAN MODRIĆA
Luka Modrić je genijalac, sretni ste što imate takvog igrača, kaže Del Piero
FAN MODRIĆA Luka Modrić je genijalac, sretni ste što imate takvog igrača, kaže Del Piero
 ??  ??
 ??  ?? KUKOČA SAM OBOŽAVAO, BIO JE GENIJ U BENETTONU, KAŽE DEL PIERO
KUKOČA SAM OBOŽAVAO, BIO JE GENIJ U BENETTONU, KAŽE DEL PIERO

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia