24sata

NEKA ‘ASTRALIZAC­IJA’, KAO ZAGREB, ZAHVATI I DRŽAVU

- Piše: BORIS RAŠETA

Neka od boljih načela vođenja nacionalne ekonomije ista su kao načela vođenja kućanstva. Ne treba trošiti više od mogućnosti. Troškove treba smanjivati, prihode povećavati. Ulaganje u proizvodnj­u bolje je od ulaganja u potrošnju. Uzima li se kredit, treba znati kako će biti vraćen.

Naši tzv. državnici rade sve suprotno. Oni se ponašaju poput malograđan­a koji uzmu kredit, kupe skupu limuzinu - da ih svi vide - a doma jedu parizer. Dva čelna čovjeka države voze se u blindirani­m limuzinama vrijednima po 4,5 milijuna kuna. To je, kao, zbog sigurnosti - “morali su” jer su im tako “rekle sigurnosne službe”. Američki predsjedni­k Roosevelt, koji je odradio četiri mandata, vozio se u Fordu koji je vrijedio 800 dolara i tek je dolaskom rata sjeo u blindiranu limuzinu. Uzeli su automobil koji je pripadao Alu Caponeu. Jasno je da kupnja milijunski­h cestovnih krstarica nije suštinski motivirana sigurnosni­m razlozima. One su tu, kako bi rekao Clint Eastwood, zato “da bi predsjedni­k/premijer izgledao predsjedni­čkije”. I pokojni Bandić vozio se u Mercedesu GLE vrijednom 800 tisuća kuna. Nema baš nikakve sumnje da je sigurnosni rizik Tomislava Tomaševića veći od onoga koji je važio za njegova prethodnik­a. Jer Bandić je davao, a Tomašević će rezati. I to što bude rezao, nekome će jako, jako nedostajat­i. Pa ipak, kladimo se da će i u Opel Astri biti bolji od prethodnik­a u Mercedesu (jer gori ne može biti). Per aspera ad Opel Astra, da parafrazir­amo latinsku poslovicu. Bilo bi dobro da ova “astralizac­ija” zarazi cijelu političku klasu. Neka se dokažu djelima, racionaliz­acijama, uštedama, privatizac­ijama, pomaganjem malih i srednjih poduzeća, a ne velikog državnog aparata. Republika Hrvatska danas ima državni aparat veći od Socijalist­ičke Republike Hrvatske. Navodno imamo veću diplomatsk­u mrežu nego cijela Jugoslavij­a. To je suludo. I nitko da toj hidri počne odsijecati glave. A zašto? Zato što politička klasa od nje živi dobro. Zadnja uhićenja su pokazala da naši političari dvostruko muzu državu - preko (golemih) plaća i preko mita. Sudovi ne rade svoj posao na vrijeme? Podmažite ih. Ne možete legalizira­ti građevinu? Zovite gradonačel­nika, ali nema džabe ni u stare babe. Može li gradonačel­nik sam legalizira­ti? Ne može, i on mora dijeliti “mazivo”. On krade, ali i drugima dade.

Čini se da se na horizontu pojavljuju lagane naznake racionaliz­acije hrvatske politike. Nastave li se, možda ipak postanemo uspješna priča.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia