24sata

NAŠI DOKTORI DOĆI RADITI NA

UVJETI SU MNOGO BOLJI NEGO U MAKEDONIJI. OVDJE SAM DOISTA SRETNA I ZADOVOLJNA DIVIM SE HRVATSKOM IDENTITETU, VOLIM HRVATE I ŽELIM OVDJE OSTATI TRAJNO, I NAKON MIROVINE

- Piše: JASMINA SARIĆ ČEDIĆ

Između bahatog zapada potrošenog u svakom pogledu i siromašnog istoka, nalazi se Hrvatska kao raj na zemlji i trebamo je čuvati kao zjenicu oka. Time što pomažemo Hrvatskoj, pomažemo i svojoj domovini, ovako, gotovo poetski, dr. Gjorge Stojanovsk­i (61) pojašnjava zašto je rad u rodnoj Makedoniji ovoga ljeta odlučio zamijeniti angažmanom u Hrvatskoj.

Točnije, u Poreču, gdje dr. Stojanovsk­i trenutačno radi u turističko­j ambulanti. Osim njega, u Istru je prije nekoliko dana došao i liječnik iz Srbije, koji će jedno vrijeme raditi u Domu zdravlja Umag. Liječnici iz regije dobrodošli su na rad u Hrvatsku, osobito u priobalje, gdje kronično nedostaje medicinsko­g kadra. A kako nam kaže dr. Ante Ivančić, ravnatelj Istarskih domova zdravlja, ovo je prva godina u povijesti naše države da se za ljetni rad u Istri nije javio ni jedan, jedini liječnik iz Hrvatske.

TEŠKA BIROKRATSK­A MISIJA

Obično to budu mladi liječnici koji prva radna iskustva stječu u turistički­m ambulantam­a, ali ove godine nitko za to nije bio zainteresi­ran. Zato su u Istarskim domovima zdravlja posegnuli za radnom snagom iz regije. - Liječnici iz Makedonije, Bosne i Hercegovin­e i Srbije sami nam se javljaju mailom. Potreba nam je velika, liječnika kronično nedostaje, a liječničko zanimanje, nažalost, u Hrvatskoj još nije proglašeno deficitarn­im. To komplicira rješavanje potrebne dokumentac­ije za zapošljava­nje doktora iz zemalja regije - kaže dr. Ivančić dodajući kako je sređivanje papira osmišljeno kao da se želi spriječiti dolazak stranaca. Jer nije samo stvar u nostrifika­ciji liječničke diplome, nego uprava doma zdravlja mora proći teške muke kroz komunikaci­ju s MUP-om, Hrvatskim zavodom za zapošljava­nje... No nekako uspiju, i dr. Stojanovsk­i, inače iz Strumice, sad radi u našoj državi. Prije nekoliko mjeseci stigao je u Hrvatsku, najprije u Dubrovačko-neretvansk­u

dr. Divna Vojnovski radi sad u hitnoj u Zadru

županiju, gdje je radio u općoj medicini i dežurao u hitnoj. Sad je u Istri, gdje mu je osiguran besplatni smještaj u hotelu, a na jesen bi trebao dobiti i stan na korištenje. Ovaj liječnik opće prakse razočaran je u makedonski zdravstven­i sustav, ali i općenito u stanje u rodnoj državi, koja za njega, kaže, nikad neće biti Sjeverna Makedonija, nego samo Makedonija, što smatra jedinim ispravnim nazivom.

- Divim se hrvatskom identitetu, volim Hrvatsku i Hrvate. Kad sam lani s kolegom počeo planirati kuda bismo mogli otići, on mi je predložio Sloveniju, u kojoj bismo imali i veće plaće nego u Hrvatskoj. No slovenski jezik ne znam niti ga u ovim godinama želim učiti. Hrvatski mi je blizak jer mi je mnogo literature tijekom studija bilo na vašem jeziku. Osim toga, iz hobija sviram gitaru i znam više od 500 hrvatskih pjesama. Slovensku ne znam nijednu - kaže dr. Stojanovsk­i koji cijeli život pjevuši hitove Kiće Slabinca, Tereze Kesovije i Olivera te mu je želja ostati u Hrvatskoj.

A upravo Hrvatsku je odabrala i dr. Divna Vojnovska iz Skoplja, koja trenutačno radi u Zavodu za hitnu medicinu Zadarske županije. Jer i Dalmacija ima isti problem kao i Istra - doktora kronično nedostaje.

‘SVI VOLE MAKEDONCE’

Dr. Vojnovska je nakon nostrifika­cije diplome u punom opsegu u Hrvatskoj počela raditi pretprošlo­g ljeta na Hvaru. Prije toga, u Skoplju je bila liječnica u ordinaciji opće prakse. No nije bila zadovoljna plaćom i uvjetima.

- Znala sam da u Hrvatskoj nedostaje liječnika, pa sam odabrala Dalmaciju jer je prelijepa i tu imam mnogo prijatelja. Volim dalmatinsk­i mentalitet - priča nam dr. Vojnovska, koju pitamo kako su je ljudi prihvatili u Hrvatskoj, a ona uz smijeh odgovara: “Odlično, pa svi vole Makedonce”. I ova mlada liječnica želi ostati u Hrvatskoj i otvoreno kaže da je zadovoljna plaćom na hitnoj, koja dosegne i 2000 eura. Dok je bila u Makedoniji, nije mogla zaraditi više od 600 eura mjesečno.

dr. Gjorge Stojanovsk­i skrasio se ovoga ljeta u DZ-u u Poreču

 ??  ?? Dr. Stojanovsk­i razočaran je stanjem u svojoj rodnoj državi
Dr. Stojanovsk­i razočaran je stanjem u svojoj rodnoj državi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia